Asistan doktorlara simülatör üzerinde pratik

İstanbul Sağlık müdürlüğü ile Marmara Üniversitesi arasında imzalanan protokol ile asistan hekimlerin canlı hasta üzerinde değil, simülatör üzerinde pratik yapmaları sağlanacak.

İstanbul İl Müdürü Doç. Dr. Ali İhsan Dokucu ve Marmara Üniversitesi (MÜ) Rektörü Prof. Dr. Necla Pur tarafından, asistan hekimlerin simulatör üzerinde pratik yapmalarını sağlayan protokol imzalandı.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün Levent'teki Tıbbi Cihaz ve Simülasyon Merkezi'nde (SİMMERK) düzenlenen imza töreninde konuşan Dokucu, üniversiteler ile farklı konularda iş birliği yaptıklarını belirterek, bu sefer imzalanan protokolün ise bir ilk olduğunu söyledi.

Dokucu, SİMMERK'de MÜ öğrencileri, asistan hekimler ve ilgili uzmanların simülatör üzerinde çalışma yapabileceklerini ifade ederek, simülatör sayesinde hastaların eğitim materyali olarak kullanılmasından uzaklaşılacağını, asistan hekimlerin canlı hasta üzerinde değil de simülatör üzerinde pratik yapacaklarını kaydetti.

Öğrencilerin ilk deneyimlerini bu merkezde yapacaklarını dile getiren Dokucu, herhangi bir maddi beklenti içerisinde olmadıklarını belirterek, önemli olanın doktorların iyi yetişmesi ve bunu hastaya yansıtması olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Necla Pur da bir sağlık mensubu değil, iktisatçı olduğunu ifade ederek, Sağlık Bakanlığının yaptığı çalışmalara ekonomik açıdan baktığını kaydetti.

Üniversitelerinin geniş donanımı ve insan gücü olmasına rağmen, binası kiralık olan tek tıp fakültesi olduklarını ifade eden Pur, inşaat halinde olan yeni tıp fakültesi binasının 2 yıl içerisinde bitirileceğini dile getirdi. Pur, ''Sağlık Bakanlığı ile yapılan bir protokole göre de, MÜ Tıp Fakültesi olarak Pendik'teki hastaneyi birlikte kullanacağız'' dedi.

HASTA ÜZERİNDE DEĞİL, SİMÜLATÖR ÜZERİNDE EĞİTİM
Protokol ile de bir ilke imza atıldığını vurgulayan Pur, ilgili uzmanların canlı üzerinde değil, simülatör üzerinde deneyim kazanacaklarını, bunun son derece yararlı olduğunu dile getirdi.

Acil hastalar için düzenlenen ve ismi ''Abbas'' olan bir simülatörü inceleyen Dokucu, bu simülatörde 60 ayrı senaryo uygulandığını, doktorların gerekli müdahaleyi yaptıklarını, yetersiz müdahalede ise ölümün de gerçekleştiğini kaydetti. Merkezde, yapılan işlemler kayıt altına alınarak, yapılan hatalar tespit edilirken, hastalık senaryoları da dışarıdaki bilgisayar aracılığıyla simülatöre iletiliyor.

Merkezde, acil hasta simülatörü yanında bir genç insan ile kolonoskopi, endoskopi ve laparoskopi simülatörü de bulunuyor. Yine ultrason makinesiyle de karaciğer ve diğer iç organlar görülebiliyor.

Sayfa Yükleniyor...