İmmün yetmezliği nedir? İmmün yetmezliğinin belirtileri nelerdir?

Corona virüs ile savaşan 23 yaşındaki doktor adayı Merve Mercan hayatını kaybetti. Corona virüs testi pozitif çıkan genç kıza bir de bağışıklık yetmezliği teşhisi de koyulmuştu. Peki, immün yetmezliği olarak da bilinen bağışıklık yetmezliği nedir? İmmün yetmezliği belirtileri nelerdir?

İmmün yetmezliği nedir? İmmün yetmezliğinin belirtileri nelerdir?

Bağışıklık sistemi başlıca akyuvar olarak adlandırılan hücrelerilerden oluşmaktadır. Bu hücreler vücudu giren yabancı ve zararlı mikroplara (bakteri, virüs, mantar vb) karşı koruma sağlarlar. Yabancı ve zararlı bu etkenlerle mücadele ederken direkt olarak yok edebilir ya da özgün antikorlar üreterek etkisizleştirmeye çalışır.bu mücadelede kompleman olarak bilinen proteinlerde yardımcı olurlar.

Bağışıklık sistemimizi oluşturan hücreler ya da proteinlerin eksikliği yanında fonksiyon bozukluklarında vücudumuza giren zararlı etkenlere karşı mücadelede zafiyetler başlar. Bu hastaların en belirgin özelliği tekrarlayan, ağır ve komplikasyonlarla seyreden enfeksiyonlar geçirmeleridir. Bu enfeksiyonlar akciğerlerde, kulakta, sinüslerde, karaciğerde, sindirim sisteminde, ciltte, lenf bezlerinde, beyin ve kemiklerde ortaya çıkabilir.

Bazı immün yetmezlikler ile beraber kardiyovasküler sistemde doğuştan anormallikler, endokrin sistem bozuklukları, otoimmün hastalıklarda görülebilir.

PRİMER İMMÜN YETMEZLİĞİ

Ağır immün yetmezlik durumlarında semptomlar çok erken başlayabilir. Özellikle T lenfositlerine bağlı Primer İmmün Yetmezliği olan hastalarda hayatın ilk aylarında ağır enfeksiyonlarla belirti verirler. B lenfositlerine bağlı belirtiler anneden geçen antikorların koruyucu etkilerinin geçmesi ile yani 6.aydan sonra ortaya çıkabilir.

PRİMER İMMÜN YETMEZLİĞİ BELİRTİLERİ

-Tekrarlayan, tedavisi zor, hayatı tehdit eden ve olağan dışı mikroplarla oluşan enfeksiyonlar

-Büyüme gelişme geriliği

-Tekrarlayan pnömoni, sinüzit ve kulak enfeksiyonları

-Tedaviye dirençli durumlar

-Ciltte ya da iç organlarda apse oluşumu

-Ailede primer immün yetmezlik hastalığı öyküsü

-Otoimmün hastalıklar

-Lenf bezlerinde ve dalak büyümesi

-Bazı immün yetmezlikler bir nedene bağlı olarak edinsel nedenler ile de gelişebilir. HIV virüsünün neden olduğu AIDS hastalarında olduğu gibi ya da sistemik olarak uzun ve yüksek doz kortikosteroid tedavisi alanlarda, kemoterapi gören kanser hastalarında ve ağır yanıklarda da immün yetmezlik görülebilir.

AĞIR KOMBİNE İMMÜN YETMEZLİĞİ

Ağır Kombine İmmün yetmezliği olan hastalarda sık ve ağır enfeksiyon geçirmelerinin yanında büyüme gelişme geriliği, egzema, pamukçuk gibi bulgular da olabilir.

Bu hastalıkların tanısı daha çok diğer primer immün yetmezliklerde olduğu gibi ağır enfeksiyonlar nedeniyle hastane yatışları sırasında olmaktadır.

Bazı enfeksiyon ajanları ile gelişen klinik tablolar (pneumocystis pnömonisi gibi) ağır Kombine İmmün yetmezliği akla getirmelidir.

Ağır Kombine immün yetmezliğinin erken tanısı çok önemlidir. Bu nedenle tarama programlarına önem verilmesi gerekmektedir. Tanısal testlerde T ve B lenfositleri ile NK hücreleri akım sitometrisi ile belirlenmeye çalışılır. Fonksiyonel testler ve serum Ig düzeyleri tespit edilir.

TÜRKİYE'NİN BAĞIŞIKLIK HARİTASI ÇIKARILIYOR

Sayfa Yükleniyor...