Az gelişmiş ülkelerdeki çocuklara aşı güvencesi

Dünyada 5 yaşın altında en çok çocuk ölümüne yol açan pnömokok hastalıklarına karşı önemli bir adım atıldı.

Az gelişmiş ülkelerdeki çocuklara aşı güvencesi

Aralarında zatürreenin de bulunduğu çeşitli hastalıklara yol açan pnömokok bakterisi, büyük çoğunluğu az gelişmiş ülkelerdeki çocuklar olmak üzere her yıl 1.600.000 kişinin ölümüne yol açıyor. Her yıl yaşamını yitirenlerin 800.000’ini çocuklar oluşturuyor.

GlaxoSmithKline (GSK), Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı’nın (GAVI) girişimiyle ortaya çıkan güç birliğine katılarak az gelişmiş ülkelerdeki çocuklara 10 yıl içinde 300 milyon dozun üstünde pnömoni aşısı temin etme güvencesi verdi.

GAVI, Dünya Banklası ve UNICEF’in girişimiyle oluşturulan Önceden Tedarik Güvencesi (AMC) sistemi kapsamında İngiltere, Kanada, Rusya, Norveç ve İtalya ile Bill&Melinda Gates Vakfı toplam 1,5 milyar dolar tutarında bir bütçe sağlayacaklar.

GSK aşı tedarik etmeye 2010 yılı itibarı ile 1 milyon dozdan fazla pnömoni aşısı ile başlayacak. On yıl boyunca ise yılda ortalama 30 milyon doz aşı temin edecek. AMC sistemi aynı zamanda aşı endüstrisini pnömokokal hastalıklara karşı aşı geliştirmeye ve üretmeye de teşvik edecek.

Aralarında zatürreenin de bulunduğu bir çok hastalığa yol açabilen Pnömokok bakterisi dünyada 5 yaş altındaki çocuklar arasında önde gelen bir ölüm nedeni olarak kabul ediliyor. Bu bakterinin neden olduğu hastalıklardan yılda yaklaşık 1.600.000 kişi yaşamını yitiriyor. Ölenlerin 800.000’ini, büyük çoğunluğunu az gelişmiş ülkelerden olmak üzere çocuklar oluşturuyor.

ÇOCUKLARDAKİ EN ÖNEMLİ ÖLÜM SEBEPLERİNDEN BİRİ
GSK’nın GAVI ile güç birliği yapması ardından konuyu değerlendiren GSK Global CEO’su Andrew Witty, ortaya çıkan ittifakın, dünyada hizmetlerini yeni bir boyuta taşıyacağını kaydederek şunları söyledi:

“Maalesef günümüzde gelişmiş ülkelerle, az gelişmiş ülkelerde yenilikçi aşılara erişim açısından 15–20 yıllık bir fark oluşuyor. Az gelişmiş ülkelerde çocuklar ve yetişkinler bu aşılara zamanında erişemedikleri için yaşamlarını kaybediyorlar. GAVI ve AMC sistemi sayesinde gerçekleşen bu güç birliği ile artık az gelişmiş ülkelerdeki çocuklarda zamanında aşıya erişebilecekler.”

GAVI CEO’su Julian Lob-Levyt ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu tarihi adım, yeni aşıların ihtiyaç duyuldukları ülkelerde hızlı ve ekonomik bir şekilde bulunacağı anlamına geliyor. Ortaya çıkan güçlü oluşum ve aşı üreticisi firmaların güç birliğimize katılması, dünyada çocuklar arasında en önemli ölüm sebebi olan bu bakterinin yol açtığı hastalıkların önlenmesinin artık ulaşılabilir bir hedef olduğunu gösteriyor.”

Daha fazla bilgi için www.gsk.com

Sayfa Yükleniyor...