Baba adayları dikkat

Bebeğin sağlığının temelleri daha anne karnına düşmeden atılıyor.

Baba adayları dikkat

Yumurtanın döllenmesi esnasında babadan gelen gen parçaları ile annenin gen parçaları birbirine sarılıyor. Ortaya yeni bir gen sarmalı çıkıyor.

Özetle baba bebeğin sağlığı da dahil olmak üzere tüm özelliklerinde en az anne kadar etkili. Gebelik öncesinde ideal ağırlığında olmayan, serum, vitamin ve mineral değerleri yetersiz olan baba adaylarının sperm kalitesi de düşer.

HAZIRLIK EN AZ 3 AY ÖNCE BAŞLAMALI
sperm kalitesi, spermlerin sayısının yeterliliği, yapılarının normalliği ve hareketliliğinin iyi olmasıyla ölçülüyor. Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, eErkeğin yaşam tarzı ve beslenme düzeninin sperm kalitesini doğrudan etkilediğini söylüyor. Bu nedenle, baba olmaya hazırlanan erkeğin en az 3 ay önceden yaşam tarzında yapacağı değişiklikler anne adayının yumurtası ile birleşecek spermin daha kaliteli olmasını sağlayabilir.

Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, "Sağlıklı bir bebeğe sahip olabilmek için gebelik süreci başlamadan en az 3 ay önce, anne ve baba adayı kan tahlillerini yaptırmalı, eksikliği tespit edilen vitaminler ve mineraller takviye edilmeli ve eksik olan aşıları tamamlanmalı. Yanı sıra, anne vücudunu gebeliğe hazırlamak ve depolarını doldurmak, baba da daha kaliteli spermler üretebilmek, hastalıklardan arınmak ve sağlıklı bir bedene sahip olabilmek için yeterli ve dengeli bir diyet programına girmeli" diyor.

Hem yumurta hem de spermi bozan sigara, alkol ve bilinçsiz ilaç kullanımının anne ve baba adayı tarafından bırakılması gerektiğini belirten Diyetisyen Kanar, baba adaylarına tavsiyelerini şöyle sıralıyor:

BABA ADAYLARI BUNLARA DİKKAT
- İdeal kilo aralığında olun yani beden kitle indeksinin 30'un üzerine çıkmasın.
- Bel çevresiniz en fazla 102 santimetre olsun.
- muayenesinden geçin, ,gerekli kan tetkiklerini yaptırın, tansiyonunuzu ölçtürün.
- B12, çinko, folik asit, magnezyum, demir, D vitamini değerlerine göre babanın beslenme programı planlanmalı, gerekirse takviyeleri yaptırın.
- Sigarayı bırakın.
- Uyku saatlerinizi düzenleyin. Günde 7-8 saat uyuyun.
- Alkolü günlük 25 gram ile sınırlayın (Bu iki kadeh şarap demek.)
- Balık, ceviz, üzüm, fındık, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeleri tüketin.
- Haftada 450-600 gram balık yiyin.
- C vitaminli meyveler tüketilmeli.
- Tuz tüketimini azaltın.
- Haftada en fazla 300 gram kırmızı et yiyin.
- Çay ve kahve tüketimi abartmayın.

Sayfa Yükleniyor...