‘Bağımlılık siyaset gündeminde değil’

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, bağımlılıklarla mücadelenin henüz siyasetin gündemine girmediğini belirtti, ''Bu konu da hükümet raporunda yer almalıydı'' dedi.

‘Bağımlılık siyaset gündeminde değil’

61. Hükümet Programı'nı incelediklerini ve bağımlılıklarla ilgili bir unsura rastlamadıklarını belirten Balcı, 60. Hükümet Programı'nda da yine bağımlılıklarla ilgili bir bölümün yer almadığını söyledi.

''Bağımlılıklarla mücadele henüz siyasetin gündemine girmedi'' diyen Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve başta Bakanımız Recep Akdağ olmak üzere bazı bakanlarımız, bazı valilerimizin özel duyarlılıklarıyla oluşan gelişmeler yaşandı. Sigara konusunda çıkarılan kanunla beraber çok önemli gelişmeler oldu. 2007 yılından bugüne yüzde 20 civarında bir tüketim azalmasının olduğu tespit ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü bu konuda Sayın Başbakanımıza ödül de vermişti. Dünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz günlerde, Türkiye'nin sigarayla mücadelede dünyada birinci sırada yer aldığını açıkladı. Sadece sigarayla alakalı bu gelişmenin bazı çevrelerde mutlulukla karşılandığını görüyoruz.''

HER BAĞIMLILIK BİR DİĞERİNİ TETİKLER
Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin, bağımlılıkların tümüyle mücadelede dünyada başka bir muadili olmadığını anlatan Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Korkunç bir bağımlılık furyası içerisindeyiz. Sigara kullanma yaşı 11'e, alkol kullanma yaşı 13'e, uyuşturucu kullanma yaşı 14'e düştü. Bunun çok önemli bir nedeni var, o da sadece sigara eksenli bir mücadele verilmiş olmasıdır. 91 yıllık tecrübemiz bize şunu söylüyor: Her bağımlılık, bir diğerini tetikler. Bira, su niyetine Türkiye'de insanlara sunulmaya başlandı. Bazı ürünlerin üzerine 'alkolsüz' ismi getirilip, bir taraftan da birayı kavram olarak öne çıkardılar. Gençlerin festivallerle eğlencelerle biraya alıştırılması gibi bir durumla karşı karşıyayız. Tütün ve Alkollü İçkiler Düzenleme Kurumunun, yönetmeliğinin Danıştay tarafından iptaliyle bu şirketlere gün doğdu ve çok büyük reklamlarla alkol tüketimini arttırıyorlar.''

EKRAN, SOSYAL PAYLAŞIM VE TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
Devletin, 10 ayrı dalda, şans oyunları adı altında kumar oynattığını ileri süren Balcı, kumarın insan üzerindeki etkilerinin, diğer bütün bağımlılıkları da beraberinde getirdiğini ifade etti. Balcı, ''12-13 yaşındaki çocuklar, camında 18 yazan bayilerin önünde kupon doldurabiliyorlarsa ve buna müdahale edilmiyorsa bu çocuklar her türlü bağımlılıkla karşı karşıya kalır. Şans oyunları adı altında kumar oynatıldığı müddetçe bu milletin çocukları, sağlıklı nesil, sağlıklı gelecek sonucuna kesinlikle varamayacaktır'' diye konuştu.

Son birkaç yıldır ekran, sosyal paylaşım ve teknoloji bağımlılığının arttığını belirten Balcı, Türkiye'deki erkeklerin yüzde 49'unun, kadınların ise yüzde 20'sinin sigara bağımlısı olduğunu vurguladı.

''Bağımlılıkla mücadele, engellilerle ilgili düzenlemelerde olduğu gibi Hükümet Raporu içinde yer almalıydı'' diyen Balcı, Türkiye'de mevcut engelli sayısından çok daha fazla bağımlının bulunduğunu ifade etti.

Şans oyunlarının isminin Milli Eğitim Bakanlığının okullarına verildiğini, 20'den fazla spor okulunun isminde bira markasının adının geçtiğini belirten Balcı, ''Bunları kim yapıyor? Bu hükümet programını açıklayan Sayın Başbakan'ın bürokratları yapıyor. Hükümet programında yer alsa da almasa da burada asıl olan uygulayıcıların ve denetleyicilerin hassasiyetidir'' dedi.

İstanbul'da da sigara yasağının birçok yerde uygulanmadığını, bu yasağı en başta belediyelerin deldiğini savunan Balcı, şans oyunları bayilerini denetleyen hiçbir kurumun da bulunmadığını ileri sürdü.

Sayfa Yükleniyor...