Bağırsak kanserinde kapalı ameliyat avantajı

Son yıllarda kalın bağırsak kanserlerinin tedavisinde kapalı cerrahi yaygın olarak kullanılıyor. Genel Cerrah Prof. Karahasanoğlu, kapalı ameliyatların ve tıbbi gelişmelerin kanser hastalarına daha uzun ve kaliteli yaşam yolunu açtığını söylüyor.

Bağırsak kanserinde kapalı ameliyat avantajı

Kalın bağırsak kanserlerinin erken evrede yakalandığında tamamen tedavi edilebildiğini vurgulayan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Karahasanoğlu, son on yıl içinde hastalığın tedavisinde kapalı cerrahinin daha fazla kullanıldığını, bunun da önemli avantajlar sağladığını söyledi.

TÜMÖRÜN TAMAMEN ALINMASI ÇOK ÖNEMLİ

Kalın bağırsak kanseri tedavisinde bağırsaktaki tümör ile birlikte hastalığın yayılabileceği lenf bezlerinin ve başka organlara tutulma varsa kanserli dokuların tamamen çıkarılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Tayfun Karahasanoğlu, “Tümör ve çevre dokuların temizliğinin mükemmel yapılması hastalığın seyri açısından son derece önemlidir” dedi.

Karahasanoğlu, başarılı sayılabilecek bir cerrahi sonrasında elde edilecek kazanımlar konusunda ise şunları söyledi: “Hastalığın tamamen ortadan kaldırılması zamanla tekrarlama olasılığını da en aza indiriyor. Kanserin evresi de en iyi bu şekilde tespit edilmesi sayesinde, gereken diğer onkolojik tedavilerde daha etkin sonuçlar alınabiliyor.”

KAPALI CERRAHİ HASTANIN YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRIYOR

Kalın bağırsak kanserlerinde mutlaka cerrahi yapılması gerektiğini belirten Prof. Karahasanoğlu, açık ve kapalı cerrahi yöntemlerinden hastaya ve hastalığa uygun olarak tercih edildiğini belirterek özellikle halk arasında “kapalı ameliyat” olarak bilinen laparoskopik cerrahinin hastanın yaşam kalitesinin de yükselttiğine işaret etti.

ABD Ulusal Verileri 2009-2012 arasında yapılan tüm kalın bağırsak ameliyatlarının yüzde 52’sinin açık, yüzde 46’sının laparoskopik ve yüzde 2’sinin robotik yöntemlerle yapıldığını gösteriyor. Avantajları nedeniyle giderek gelişen kapalı yöntemlerin, önümüzdeki yıllarda bağırsak cerrahisinde vazgeçilmez olacağı tahmin ediliyor.

Geçmişte kalın bağırsak kanseri ameliyatları hastanın karın bölgesinde açılan ve uzunlukları 40-50 cm'lik kesilerden yapılıyordu. Günümüzde ise kalın bağırsak kanserlerinin tedavisinde laparoskopik cerrahi, tek port (tek delikten) cerrahi ve robotik cerrahi gibi yeni yöntemlerin sıklıkla kullanıldığını anlatan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Karahasanoğlu, “Bu yöntemler ile ameliyatlar, hastanın karnında açılan 2-3 cm’lik küçük kesilerden yapılıyor. Bu sayede iyileşme sürecinde hasta birçok avantaj kazanıyor” diye konuştu.

Bağırsak kanserinde kapalı ameliyat avantajı - 1

Prof. Dr. Tayfun Karahasanoğlu, açık ve cerrahi yöntemlerin farklılıklarını ve hasta üzerinde etkilerini ise şöyle ifade etti:

“Açık cerrahideki büyük kesiler nedeniyle hastalar çok fazla acı duyuyor ve hastanede daha fazla kalmaları gerekiyordu. Günlük yaşama dönme süresi de uzun olan bu hastaların ek tedavi alması gerektiği durumlarda beklemesi gerekiyordu. Komplikasyon oranı da daha fazla olan açık cerrahide, hastaların yaklaşık yüzde10’unun ileriki yıllarda ameliyat yeri fıtığı ve yapışıklığa bağlı bağırsak tıkanıklığı nedeniyle tekrar ameliyat edilmesi gerekiyordu. Bugün sıklıkla kullandığımız kapalı cerrahi yöntemleri sayesinde hastanede yatış süresi belirgin olarak kısaldı. Hastalar çok daha az ağrı duyuyor ve ameliyat sonrası kısa sürede normal yaşantılarına dönebiliyor. Estetik görüntü çok iyi olduğu gibi ameliyatlardan sonra fıtık ve bağırsak tıkanıklığı nadiren görülüyor.”

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • kalın bağırsak kanseri
  • Kanser

Sayfa Yükleniyor...