Bahar yorgunluğundan korunmanın yollları

Neşesizlik, uyuşukluk, bitkinlik, eklem ağrıları, uykuya dalamamak ve uyanamamak gibi şikâyetlere yol açan bahar yorgunluğunu basit önlemlerle atlatmak mümkün.

Bahar yorgunluğundan korunmanın yollları

Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, “bahar sendromu” olarak da adlandırılan bahar yorgunluğunun çoğunlukla ciddiye alınmadığını belirterek bu durumun bazı kişilerde depresyona kadar götüren sonuçlar doğurabildiğini söyledi.

UYUM ÇABASI KAYGI YARATABİLİYOR

Bahar yorgunluğu olarak başlayıp sonradan bahar depresyonuna dönen ruh hali, eğer tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabiliyor” uyarısında bulunan Öztekin, şöyle konuştu: “Bahar, doğal olarak değişimi, yeni mevsime adaptasyon sürecini gerektiriyor. Bahar canlanmanın, uyanışın sembolü. Bu yeni sürece uyum çabası insanda kaygı uyandırabiliyor. Bünye kışın yorgunluğundan çıkma, sonra yeni bir harekete geçme ve yeni bir duruma alışmanın zorluğunu yaşıyor. Kış saatinden yaz saatine geçmek bile insanları olumsuz etkileyebiliyor. İnsanlar daha erken kalkmak zorunda ve bu biyoritm açısından önemli. Ayrıca baharda güneşli, aydınlık saatlerin artması, dinlenme ve uyuma süreçlerini olumsuz etkileyebiliyor.”

Bahar yorgunluğunun belirtilerini, bitkinlik, neşesizlik, uyuşukluk, yorgunluk, eklem ağrıları, uykuya dalamamak, uyanamamak ve sürekli sıkıntı hali şeklinde özetleyen Öztekin alınabilecek tedbirlere ilişkin şunları aktardı:

Bahar yorgunluğundan korunmanın yollları - 1

BAHAR YORGUNLUĞUNA TESLİM OLMAYIN!

“Özellikle kıştan bahara geçerken bol vitamin almak gerekiyor. Vücut özellikle B ve C vitaminleri ile potasyuma ihtiyaç duyar.
- Günde 3 litre su için.
- Alkol kullanıyorsanız mümkün olduğunca azaltın.
- Bol bol egzersiz yapın. Hareket edin, 30 - 45 dakikalık yürüyüşler yapın.
- Güneşlenin.
- Gelecek kaygısını yaşamak yerine sürprizlerin güzel olduğunu düşünün.
- Erken kalkmak da bahar yorgunluğunu atmak açısından çok önemli.
- Uyku saatine dikkat etmek gerekiyor. Yatmadan önce sıkıntılı konuları aklınızdan uzaklaştırın, hoşunuza giden konuları düşünün.
- Kendinizi kötü haberlere, uyuşukluğa teslim etmeyin.
- Eğer tekrarlayıcı ve ilerleyici bir enerji kaybı ve bitkinlik sorunu yaşıyorsanız, bu sorunun çözümü için tıbbi yardım isteyin."

Sayfa Yükleniyor...