Balık, Alzheimer riskini azaltıyor

Pittsburgh Üniversitesi'nde yapılan araştırma, hafızayı güçlendirdiği bilinen balığın bir etkisine daha dikkat çekti. Araştırmaya göre, haftada en az bir kez fırında veya ızgarada pişirilmiş balık tüketmek, Alzheimer riskini önemli ölçüde azaltıyor.

Balık, Alzheimer riskini azaltıyor

Cyrus Raji başkanlığında yapılan araştırma, Kuzey Amerika Radyoloji Derneğinin (RSNA) ABD'nin Chicago kentinde yapılan yıllık kongresinde sunuldu.

Araştırmanın ilk kez balık tüketimi ile beyin yapısı ve Alzheimer riski arasında bir bağlantı tespit ettiğini ifade eden Raji, haftada en az bir kez balık tüketenlerde beyindeki gri maddenin özellikle de Alzheimer hastalığından etkilenen bölgelerde daha iyi korunduğunu gördüklerini söyledi.

PİŞİRİLME ŞEKLİ BEYİN ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ BELİRLİYOR
Balığın pişirilme şeklinin beyindeki gri hücrelerin korunmasında etkili olduğunu belirten Raji, haftada en az bir kez fırında veya ızgarada pişirilmiş balık tüketenlerin beş yıl içinde bunama veya Alzheimer riskinin, balık yemeyenlere oranla 5 kat az olduğunu bildirdi.

Raji, yağda kızartılmış balığın ise aynı etkiyi göstermediğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...