Başarının sırrı doğru beslenmede

Başarının sırrı doğru beslenmede

Edirne İl Müdürü Uzman Dr. Hatice Gül, ÖSS'ye sayılı günler kala yoğun stresle gelişen yeme davranış bozukluğunun, beraberinde kilo kayıpları veya aşırı kilo alma, mide bulantısı, kabızlık ve baş dönmeleri gibi birçok sağlık problemine yol açtığını söyledi.

Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme programı uygulanmasıyla sağlık problemlerinden korunulabileceğini, doğru besin seçimiyle başarıyı arttırmanın mümkün olabileceğini vurgulayan Gül, şöyle devam etti:

''Sınava girecek kişilerin, sınav öncesi ve sınav günü beslenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu dönemde stres yüksek olduğu için yemek konusunda kişiler zorlanmamalıdır. Herkesin yeme alışkanlığı ve damak zevki farklı olduğundan yararlı diye bazı besinleri yemesi konusunda üzerine gidilmemeli, beslenme alışkanlıklarının dışına çıkılmamalıdır.''

Hatice Gül, besin zehirlenmeleri riski olduğu için sınavın bir gün öncesinde dışarıda yemek yenmemesi, mayonez, tavuk gibi çabuk bozulabilecek gıdalardan sakınılması ve açıkta satılan gıdaların tüketilmemesi gerektiğini bildirdi.

Özellikle sınav döneminde çok fazla çay, kahve ve kola içmenin, kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olacağını anlatan Gül, bunların yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çayları tüketmenin daha doğru olacağını ifade etti.
         
KONSANTRASYONUN ARTMASI İÇİN
         
Gün içinde 5-6 öğün yiyecek tüketilmesi gerektiğini belirten Gül, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:

''Kafein içeren içecek ve yiyeceklerden uzak durmaya çalışın. Aşırı tuz ve şeker içeren gıdaları dikkatli tüketin. Gaz yapıcı özelliği olan yiyeceklere dikkat edin. İçeriğini bilmediğiniz yiyecek, içeceklerden uzak durun ve mümkün olduğunca dışarıdan yemek yememeye gayret edin. Açık havada hoşlandığınız spor aktiviteleri yapın.

Konsantrasyonun artması için balık, ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez, maydanoz, yeşil biber, kivi, portakal ve kuşburnuna mutlaka haftalık ve günlük beslenmede yer verilmeli. Buğday ekmeği, bulgur pilavı, kepekli makarna, tam buğday unundan yapılmış kekler fazla alınmadığı takdirde başarıyı arttırabilir. Süt, yoğurt, ayran, peynir ve muz tüketmenin de faydası olacaktır.''
         
KAHVALTI ÖNEMLİ
         
Kahvaltının her öğrenci ve yetişkinin hayatında oldukça önem taşıyan bir öğün olduğunu vurgulayan Hatice Gül, şöyle devam etti:

''Yapılan bilimsel çalışmalar göstermektedir ki sınav sabahı iyi bir kahvaltıyla güne başlayan çocuklar, yeterli ve dengeli bir öğün tüketirlerse, gerekli besin ögelerini ve enerji aldıkları için sınavda daha başarılı olmaktadır.

Sabah stresle beraber mide bulantısı ve iştahsızlık olması çok doğaldır. Bu yüzden diğer zamanlara göre daha az besin tüketmek istenebilir. Miktarlar az tutularak, sağlıklı besinlerin tüketimi sağlanmalıdır. Çok fazla miktarda ve karışık yağlı besinlerin tüketimi de sabah önerilmemektedir.''

Hatice Gül, sınav sabahı kahvaltısı için şu menüyü önerdi:

''1 bardak meyve suyu (taze sıkılmış tercih edilmeli), 1 dilim peynir, 1 yumurta (haşlanmış veya yağsız tavada omlet), 1 tam ceviz veya 5-6 badem veya 4-5 adet zeytin, 1 tatlı kaşığı pekmez, 1-2 dilim tam buğday ekmeği, 1 kivi veya 5-6 çilek veya 1 yemek kaşığı kuru üzüm, domates, salatalık.''
         
ÇİKOLATA ZARARLI
         
Sınav için yapılan en büyük hatanın, fazla miktarda çikolata ve basit şeker içeren tatlıların tüketimi olduğunu anlatan Hatice Gül, şunları kaydetti:

''Beyin kandaki şekeri tüketir ancak basit karbonhidrat dediğimiz sofra şekeri ve bunu içeren gıdalar, çikolata, tatlılar veya bisküviler kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için beynin şekere ihtiyacını karşılamaz, aksine kan şekerinin düşmesine sebep olmasından dolayı tüketimi önerilmez. Bu yüzden beynin kan şekerini sağlayacak şekerler, sabah tüketilecek süt, ekmek, yulaf, meyve gibi besinlerden alınacak şekerlerdir. Bu yüzden sınav öncesi ve sınav sırasında basit karbonhidrat içeren tatlıların tüketimi yanlıştır.''

Sınav sırasında öğrencilerin yanlarında su, kuru erik, kuru üzüm, kuru kayısı, fındık, fıstık ve ceviz bulundurabileceğini ifade eden Gül, şöyle konuştu:

''Kan şekerlerinde dalgalanmalara sebep olacağı için şeker ve şekerli besinlere de dikkat edilmelidir. Yemek yedikten 3 saat sonra kan şekeri düşmeye başlar. Sınav süresi uzun olduğu için kan şekerinin düşmemesi bakımından sınav sırasında kompleks karbonhidrat içeren kepekli bisküvi, küçük sandviç, tuzlu bisküvi gibi besinler yenilmelidir.''

Sayfa Yükleniyor...