Başarısızlığın nedeni olabilir

Türkiye’de her üç çocuktan biri uzak veya yakını görmede problem yaşıyor. Bu durum, çocuğun öğrenme kabiliyetinde bir eksiklik olmasa bile ders başarısının düşmesine yol açabiliyor.

Başarısızlığın nedeni olabilir

Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. Aileler, okulların açılmasından önceki son hafta içinde çocuklarının okul kıyafeti, defter, kalem gibi ihtiyaçlarını giderme telaşına düştü. Ancak aileler farkında olmadıkları bir durumla karşı karşıya. Çünkü Türkiye’deki her üç çocuktan biri uzak veya yakını görmede problem yaşıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Elvan Yalçın, ailelere okul öncesinde çocuklarını göz muayenesinden geçirmeleri uyarısında bulundu. Op. Dr. Yalçın, “Çünkü uzak veya yakın görme sorunları okul başarısını etkiliyor” dedi.

Okul başarısızlığı ile görme kalitesi arasındaki ilişkiye değinen Yalçın, “Çocuğun öğrenme kabiliyetinde bir eksiklik yok, iyi göremediği için derslerinden geri kalabiliyor. Göz bozukluğunda önlem alınmadığında, çocuk okulda tahtayı iyi göremiyor numaralar arasında fark varsa bu durum baş ve göz ağrısına neden olabiliyor, çocuğun derse olan ilgisi ve konsantrasyonu azalıyor” uyarısında bulundu.

OKUL ÖNCESİ MUAYENE İLE ERKEN TESPİT
Op. Dr. Yalçın, okul öncesi yapılacak basit bir göz muayenesi ile mevcut görme azlığı problemi ve tetikleyebileceği durumların erken tespit edilebileceğini söyledi, “0-16 yaş grubundaki çocukların gözlerini korumak için; doğumdan hemen sonra, ilk bir yaş, iletişimin kurulabildiği ve görmenin alınabildiği 2-4 yaş içerisinde, okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gereklidir” diye konuştu.

ÇOCUKTA GÖZ BOZUKLUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?
Op. Dr. Yalçın, çocukların gözlerindeki bozukluğun belirtilerini şöyle sıraladı:
• Göz kayması, gözde sulanma, gözleri sık sık ovalamak.
• Bir gözü kapayarak bakmak, gözlerini kısarak bakmak.
• Çok yakından okumak, okuduğu satırı atlamak.
• Televizyonu yakından izlemek.
• Aktivitelerde düşük performans, baş ağrısı, dalgınlık.
• Başı bir yana eğerek bakmak.

Sayfa Yükleniyor...