Başkentte aile hekimliği bu yıl başlayacak

Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, Türkiye genelinde bazı şehirlerde pilot olarak uygulamaya başlanan ''Aile Hekimliği''ne başkentte de bu yıl içinde geçileceğini bildirdi.

Başkentte aile hekimliği bu yıl başlayacak

Aksoy, Aile Hekimliği'nin temel ilkesinin yaş, cinsiyet ve hastalıktan bağımsız olarak sağlık hizmetine gereksinim duyan herkese kapsamlı sağlık hizmeti sunmak olduğunu söyledi.

Aksoy, aile hekimlerinin hastalara kendi aile, toplum ve kültür ortamlarında hizmet verdiğini belirterek, ''Aile hekimleri sorunların çözümünü hastaları ile paylaşırken fiziksel, psikolojik ve sosyal etkenleri birlikte değerlendirir ve tekrarlayan karşılaşmalarla oluşturulmuş güveni kullanırlar'' dedi. ''Ankara'da aile hekimliği uygulamasına Haziran 2010 tarihinde geçilmesinin planlandığını'' ifade eden Aksoy, şunları kaydetti:

''Aile hekimliği sisteminin temel yapı taşlarından biri, nüfusun sağlıklı olarak tespitidir. Bu amaçla biz kişilerin oturdukları yerlere göre nüfus tespitlerini yaparak Türkiye İstatistik Kurumunun Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile karşılaştırıyoruz. Böylelikle hata payını en aza indirgeyerek aile hekimliği bölge dağılımını gerçekleştirmek çabasındayız. Vatandaşlarımızın da Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları ile en yakınlarındaki sağlık ocağı veya ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerine başvurarak kayıtlarını yaptırmalarını bekliyoruz. Bu konuda özellikle herkesin desteğini istiyoruz.''

Sistem uygulamaya girdiğinde muayene olmak isteyen bir kişinin izleyeceği süreç hakkında da bilgi veren Aksoy, ''Bir kişi hasta olduğunda ve muayene olmak istediğinde ilk olarak aile hekimine başvurmalı. Çünkü aile hekimi düzenli olarak sağlık hizmeti sunan kişidir ve sağlık sisteminin ilk temas noktası konumundadır. Eğer kişinin sorununa bu aşamada çözüm bulunamazsa daha üst basamaklara sevk edilebilir. Ancak uzun vadede beklentimiz üst basamaklardaki işlemlerin de kişinin aile hekimine bildirilerek takibinin yapılması yönünde olmaktadır'' diye konuştu.
         
YILDA ORTALAMA 28 MİLYON MUAYENE
Başkent'te sağlık alanında yapılan çalışmalar ve yenilikler hakkında da bilgi veren Aksoy, il genelinde toplam 33 Bakanlığı hastanesi olduğunu, bu sayının Yeni Mahalle Batıkent Devlet Hastanesi'nin açılmasıyla 34'e ulaşacağını söyledi.

Aksoy, devlet hastanelerine ek olarak 11 üniversite hastanesi ve 26 özel hastane ile hizmet verdiklerini ifade ederek, ''Ankara genelinde hastaneler muayene sayısında yıllık ortalama 28 milyona ulaşıyor. Yani, 4,5 milyon nüfusa sahip olan başkentte her vatandaşımız yılda 6,2 kez hekime başvuruyor. Toplam 27 bin personelimiz var, sağlık personeli sayısı bakımından Türkiye'nin nüfusuna oranla en fazla sağlık personeli bulunan ili olduğumuz söyleniyor ancak hekim başta olmak üzere sağlık personel sayısında sıkıntı çekiyoruz'' diye konuştu.

İnşa edilecek Sağlık Kentlerine taşınacak eğitim ve araştırma hastanelerinde yeni inşaat yatırımı yapmayı planlamadıklarını da belirten Aksoy, bu hastanelerde tıbbi cihaz alımlarına ağırlık verildiğini dile getirdi.
         
HASTANELERİN OLDUĞU YERLERE YENİ HATLAR KONMALI         
Aksoy, Ankara'daki hastanelerin toplam 14 bin 500 yatak kapasitesine sahip olduğunu, nitelikli yatak konusunda sıkıntı yaşanırken yoğun bakım ve yeni doğan yoğun bakım bölümlerindeki eksiklerin hızla kapatılmaya çalışıldığını ifade ederek, psikiyatri ve nöroloji alanlarında yatak kapasitelerinin de artırıldığını bildirdi. Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, kardiyolog ve kalp damar cerrahı anjiyo işlemi ile by-pass ameliyatının birlikte yapılabildiği ''Hibrit Ameliyathane''nin Türkiye'de ilk olarak burada kurulduğunu anlatan Aksoy, yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

''Etlik İhtisas ve Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanelerinden hastaların daha çok yararlanabilmesi sağlanmalı. Ancak buralara gelebilmek için ulaşım sorunun çözümlenmesi gerekiyor. Bunu için Belediye, toplu taşım aracı ve yeni hatlar koyarak buna destek vermeli. Heliportların da tüm hastanelerde olmasını istiyor, ancak şu anda fiziki şartlar elvermediğinden sadece 4 adet yapılabildi. Yeni yapılacak hastanelerde bu hedefe ulaşmayı amaçlıyoruz. Birinci basamak hizmetlerimizde, Aralık 2009 itibarıyla toplam 271 sağlık ocağı, 67 sağlık evi ve 16 sağlık birimi ve 18 ana çocuk sağlığı merkez sayımız, 2010'da 300'e yaklaşacak. 50 sağlık ocağı daha açılacak. Aile hekimliği uygulamasına geçileceği bugünlerde, sağlık ocaklarını, bu hedef doğrultusunda, vatandaşın yürüme mesafesinde olacak şekilde planlayarak yaptık.''

Sayfa Yükleniyor...