Bel fıtığı nedir, belirtileri nelerdir?

Bel ağrısından yakınan hastaların yarısından çoğu ilk haftadan sonra, yüzde 90’ından çoğu ilk bir aydan sonra büyük ölçüde iyileşiyor. Yüzde 10’undan daha azında ise şikayetler altı aydan daha uzun sürebiliyor. Bu durum bel fıtığının habercisi olabilir. İşte, bel fıtığından korunma yolları ve belirtileri...

Bel fıtığı nedir, belirtileri nelerdir?

Ağır kaldırma, kas zedelenmeleri, eklemlere zarar verebilecek hareketler gibi birçok etken nedeniyle herkes zaman zaman bel ağrısı çekiyor. Toplumda, bel ağrılarının genellikle fıtıktan kaynaklandığı yönünde yaygın bir kanı var.

 VE BELİRTİLERİ

Bel fıtığı, disk dokusunun beslenememesi, hatalı hareketler, genetik yatkınlık ve duruş bozuklukları gibi faktörlerle ortaya çıkabilir. Fıtığın bel ve boyun ağrısının yanında sinir basısı ile boyundan kola veya belden bacağa doğru ağrı yapabilir. Fıtıktan etkilenen kas grubuna bağlı olarak; güçsüzlük, hissizlik, yanma, uyuşma, idrar tutamama gibi belirtiler görülebilir.

Bel fıtığı teşhisi konulmadan önce doktor tarafından hasta öyküsü alınarak, fizik muayenesi gerçekleştirilir. Hastanın kas refleksleri ve kas gücünü test etmek için nörolojik muayene yapabilir.

Fizik muayene sonrası röntgen, MR, BT veya CT taraması gibi yüksek çözünürlüklü tanı cihazlarıyla fıtık nedeniyle oluşan omurilik veya sinir basısı tespit edilir. Ayrıca EMG (elektromyogram) cihazı ile hastanın hangi sinir kökü veya köklerinin fıtıktan etkilendiği belirlenir.

KİMLER BEL FITIĞI RİSKİ TAŞIR?

Bel ağrısına ve bel fıtığına yol açan risk faktörlerini şöyle sıralamak mümkün:

• Mesleki olarak fiziki yüklenmeler, ağır iş yapmak,
• Uzun süreli oturmak, masa başı işlerde çalışmak, hareketsiz bir yaşam tarzı, bel ve karın kaslarının zayıflığı,
• Omurganın yanlış kullanılması, kontrolsüz, ani ve zorlayıcı hareketler yapılması,
• Omurganın yapı ve şekil bozuklukları,
• Aşırı kilo,
• Sigara kullanımı,
• Stres, depresyon

Bel fıtığı nedir, belirtileri nelerdir? - 1

BEL FITIĞINDAN KORUNMANIN YOLLARI

Bel fıtığını önlemek için ağır yük kaldırmamak, ani hareketlerde bulunmamak, hızlı kilo almamak ve kilo kontrolü, dikkat edilmesi gereken önemli noktalar arasındadır. Güçlü bir kas yapısına sahip olmak için ise düzenli spor alışkanlığı edinmek, haftada en az 3 defa 45 dakika yürümek ve egzersiz yapmak çok önemlidir. Düzenli egzersiz yapanlarda, özellikle bel ve karın kasları gelişmiş kişilerde bel fıtığı hastalığına daha az rastlar.

BEL FITIĞI TEDAVİSİNDE UYGULANAN YÖNTEMLER 

Sayfa Yükleniyor...