Beynin gizemli dünyasına kokuyla yolculuk

Nasıl koku alıyoruz, koku beyni nasıl etkiliyor, hangi tedavilerde kullanılıyor? Biyolog  Esra Öz, "Kokuyla Keşfet" adlı kitabında bu sorulara cevap arıyor.

Beynin gizemli dünyasına kokuyla yolculuk

Editörü ve Biyolog Esra Öz, 52 bilim insanı ve uzmanla bir araya geldi, koku almanın bilimsel yönlerini, kokunun cinselliğe ve insan ilişkilerine etkisini, hastalıklarla bağlantısını, parfümün gizemli yönlerini “Kokuyla Keşfet" adlı kitabında eğlenceli bir dille anlattı.

Daha çok nörobilim alanında haberler üzerinde çalışan Esra Öz, kokunun iletişimdeki rolünü, nörobilim ile birleştirdi, kokuyla ilgili araştırmaları, bilim insanları ve uzman görüşleriyle harmanladı.

Kokunun insanların aşk hayatından, hastalıklara, sosyal ilişkilerden beslenme tarzına kadar her alanda etkili olduğunu dile getiren Öz, kokunun bazı hastalıkların ön belirtisi bazı hastalıkların da sonucu olduğunu vurgulayarak, "Yıllar boyu çok iyi bildiğiniz peynir, kahve gibi kokuları unutursanız Alzheimer, Parkinson riskine karşı tetkik yaptırın. Günümüzde artık nesnel ölçüm metotları ile koku duyusunun ölçümlerini de yapabiliyoruz” dedi.

Toplumumuzda çok yaygın görülen ağız kokusunun sadece kişiyi ilgilendiren değil, sosyal ilişkileri de etkileyen bir sorun olduğunu belirten Esra Öz, “Bireyin zamanla çevresinden kopmasına, olumsuz psikolojik etkilere yol açarak, sosyal soyutlanmaya kadar varabilen bir sorun haline dönüşebilir. Ağız kokusu, kişide özgüven kaybına, iş, sosyal ve özel hayatta sorunlara neden olabilir” diye konuştu.

Anozminin, hiç koku alamama anlamına geldiğini aktaran Öz, halk arasında 'koku körlüğü' olarak adlandırılan bu durumun geçici veya kalıcı olabileceğini söyledi. Geçici koku kayıplarının sıklıkla nezle, grip, sinüzit ve alerji gibi nedenlerden kaynaklandığını belirten Öz, burun-sinüs problemleri ile sigara kullanımının da koku kaybına yol açtığını sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...