Beyninizi besleyin, başarınızı artırın

ÖSS ve SBS öncesi hafızayı güçlendirmek, motor faaliyetleri ve konsantrasyonu artırmak için 7 öneri...

Beyninizi besleyin, başarınızı artırın

"Anahtarları nereye koyduğumu bir hatırlasam..Bu konuyu kaç kez okudum hala aklıma girmedi. Acaba bu testleri daha önce çözmüş müydüm?" Bu tür yakınmalar pek çok rahatsızlığın ön habercisi olabileceği gibi beyin sağlığı için gerekli bazı vitamin ve mineral kayıplarından da kaynaklanabiliyor.

"Böyle sorunlar çok sık yaşanıyorsa öncelikle bir doktora danışmalı ve sağlıklı beslenmeyi ihmal etmemelisiniz" diyen
Diyetisyen Berrin Yiğit, beyni doğru beslemenin özellikle sınava girecek öğrenciler açısından daha önemli olduğunu söyledi.

Yiğit, güçlü hafıza ve konsantrasyon için beynin nasıl beslenmesi gerektiğini ntvmsnbc'ye anlattı, motor faaliyetler için olmazsa olmaz yedi besin grubunu şöyle sıraladı:

1.BÖĞÜRTLEN
FAMİLYASI
Yüksek anti-oksidan içeriklerinden ötürü hücre ölümlerini geciktirebilir. Fareler üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda yaban mersininden zengin diyetle beslenen deneklerin hafıza ve motor faaliyetlerinde gelişmeler, yaşa bağlı faktörlerde de koordinasyonlu azalmalar saptanmıştır. Ayrıca bu fitokimyasalların damar sağlığını geliştirdiği, tansiyonu dengelediği de gözlenmiştir. Son olarak iyi bir C vitamini kaynağı da olan böğürtlengiller sağlıklı hücreler için elzem olan E vitaminin de fonksiyonlarına yardımcı olabilmektedir.

2. KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER VE DOMATES
Ispanak, semizotu, marul, fesleğen gibi yeşilleri sofralarınızdan eksik etmeyin. Neuroscience Labarotuvarının yaptığı en son çalışmaya göre ıspanakta göbek maruldan 3 kat fazla folat bulunmaktadır. Temel Reis’in güç kaynağı olan bu meşhur sebze, domates suyu eşliğinde tüketilirse güçlü hafıza için çok iyi bir kaynak oluşturur.

3. OMEGA 3 KAYNAĞI: SOMON RİNGA, SARDALYA BALIKLARI
Vücudumuzun üretemediği ama belli dengede ihtiyaç duyduğu omega 3 yağlarından zengin, açık sularda yetişmiş bu balıkları haftada 3 kez mutlaka tüketmelisiniz. Omega 3’ün en iyi bitkisel kaynakları arasında koyu yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar ve keten tohumu da sayılmaktadır. Pratik kullanım için keten tohumu ve yağlı tohumları meyve suyu, salatalarınıza ve yoğurda ekleyebilirsiniz. 

4. ÜZÜM SUYU
James Joseph adlı bilim adamı tarafından yapılan bir araştırmada üzüm suyunun belirgin olarak kısa süreli hafıza ve motor becerileri geliştirdiği gözlenmiş. Bu etkiyi dopamin seviyelerindeki artışa bağlayan Joseph, Konkord üzümlerinin diğer meyve ve sebzelere oranla daha fazla antioksidan içerdiğini saptamıştır.

5. TAM TAHILLAR VE KEPEKLİ PİRİNÇ
açısından çok önemli olan vitaminler ve magnezyumdan zengin tam tahıllar, B6 vitamini ile homosistein seviyelerini düşürebilmektedir. Sınavlara hazırlanan çocuklar için sağlıklı ve hızlı enerji kaynağı doğal meyve sularının yanında, tam tahıldan yapılan sandviçler güzel mönüler olacaktır.

6. SICAK KAKAO
Cornell Üniversitesi Profesörü Chang Young Lee, 2 yemek kaşığı saf kakao içeriğindeki antioksidanların, kırmızı şaraptan 2 kat, yeşil çaydan 2-3 kat, siyah çaydan ise 4-5 kat daha fazla olduğunu gözlemlemiştir. Kakao içeriğindeki bu maddelerin beyin hücrelerini koruduğunu bildirmiştir.

7. YUMURTA
Zengin içeriği ile sinir sistemi ve hafıza gücüne etkili kaliteli proteindir.

SINAV ÖNCESİ KAHVALTI
Tam tahıllı undan yapılan kuru meyveli, yağlı tohumlu, keten tohumlu kekler, peynirli, sebzeli, çörekotlu poğaçalar, yağsız omletler ve doğal meyve suları sınav öncesi kahvaltıda doğru seçimlerdir.

SINAV ESNASINDA BUNLARA DİKKAT!
Meyve suları sınava giren herkesin çantasında yer alır. Peki ya meyve suyu midenizi rahatsız eder konsantrasyonunuz dağılırsa ya da kan şekeriniz aniden yükselirse... İşte bu durumda meyve suyu seçimi ve yanında atıştıracaklarınız önemlidir. Bazi meyve sulari sabah saatlerinde mide asidini değiştirerek yanmalara neden olabilir. Meyve seçimi bu konuda önemlidir, ananas, elma ve üzüm doğru alternatiflerdendir. Ayrıca meyve suyunun yanında ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar kan şekerinizi dengeleyip, besleyici içeriği ile destek olacaktır. Öte yandan asla daha önce tatmadığınız şeyleri tüketmeyin, kızartma ve ağır hamur işlerinden uzak durun, tatlı ve şekerlemelere yüklenmeyin.

Sayfa Yükleniyor...