Bir bebeğin kalbi ilk kez ne zaman atıyor?

İngiltere'de araştırmalar yapan bilim insanları, gebeliğin ardından bir bebeğin ilk kalp atışlarının 16 gün sonra gerçekleştiğini keşfetti.

Bir bebeğin kalbi ilk kez ne zaman atıyor?

Oxford Üniversitesi'nde araştırmalar yapan İngiliz Kalp Vakfı, bebeklerin kalbinin daha önce bilinenin aksine gebelikten 21 gün sonra değil, 16 günde atmaya başladığını ortaya çıkardı.

Araştırmaya liderlik yapan Profesör Paul Riley, gebelikten itibaren kalbin gelişimini takip ederek, gelecekte oluşabilecek kalp rahatsızlıklarını ve tedavilerini tespit edebilmek amacıyla bu çalışmanın yapıldığını belirtti.

Riley, kalp atışlarının ilk kez ne zaman başladığını bulmanın, kendilerini doğuştan gelen kalp hastalıklarına karşı uygulanacak tedavilere bir adım daha yaklaştıracağına dikkat çekti. Riley, elde edilen bulguların kalp krizi sonrası zarar gören kasların tedavisi için bir umut ışığı olabileceğini de sözlerine ekledi. 

eLife bilim dergisinde yayınlanan çalışmada, denek olarak bir fare kullanıldı ve anne rahmindeki kalp gelişiminin ilk evreleri gözlendi.

Deneyde kalsiyum moleküllerine, florasan işaretleyicilerin eklenmesiyle anne rahminde kalp atışlarını tetikleyen kalsiyum sinyalleri takip edildi. Bu sayede kalp atışını koordinasyonu sağlayacak kadar kalsiyum hücresinin ne zaman üretildiği tespit edildi. 

DAHA ÖNCE 21 GÜN OLARAK BİLİNİYORDU

Araştırmada kullanılan farede ilk kalp atışı 7.5 günde meydana gelirken, bu insan embriyosunda 16 güne denk geliyor. Daha önce yapılan araştırmalarda bu süre, 21 gün olarak düşünülmüştü.

İngiltere'de her 180 bebekten biri doğuştan kalp hastalığıyla dünyaya geliyor. Bu da yılda 4000, günde 12 bebeğin bu sorunlarla hayata başladığı anlamı taşıyor. 

Son araştırma sonuçlarıyla  birlikte doğuştan gelen kalp hastalıklarının önüne geçilmesi planlanıyor.

YARIM KALPLE HAYATA TUTUNDU:

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Bebek ve Çocuk Sağlığı
  • Bebek
  • Genel Sağlık
  • Anne

Sayfa Yükleniyor...