‘Bir haber okudum hayatım değişti’ (Anevrizma nedir?)

"Okuduğum haberde bir nokta dikkatimi çekti, şüphelendim ve doktora gittim, teşhis; beyin anevrizmasıydı. O haberi okumasaydım, belki de 45-50 yaşında ölecektim…”

‘Bir haber okudum hayatım değişti’ (Anevrizma nedir?)

Babası doktor, annesi eczacı olan Elbruz Murat Baba, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğrenci.  Çocukluğundan beri migren hastası, yani hayatı boyunca sık sık baş ağrısı çekti ve bu ağrıları migrene bağladı. Ancak ntvmsnbc’nin sayfasında okuduğu bir haber, Murat Baba'yı sağlığıyla ilgili önemli bir bilgiye ulaştırdı. “Hani ‘Bir kitap okudum, hayatım değişti’ derler. Benimki de öyle oldu. Sitenizde ‘Baş ağrısında 9 ciddi sinyal’ başlıklı haberi okuduğum anda kafamda soru işaretleri belirdi ve harekete geçtim” diyen Murat Baba’nın anlattıkları:

“Düzenli olarak ntvmsnbc’nin sağlık sayfasını takip ediyorum. Bir haberde yüksek eforla artan baş ağrısında anevrizma olabileceği belirtiliyordu. Bu cümleden şüphelendim, çünkü spor yaparken, migren olmadığını düşündüğüm baş ağrıları çekiyordum. O yazıyı anneme gönderdim, o da telaşlandı ve babamla paylaştı. Doktora gittik, doktor MR istedi ve gerçekten de beynimde üç noktada 4 milimetrelik anevrizma çıktı.

“GENÇ YAŞTA BEYİN KANAMASINDAN ÖLEBİLİRDİM”
Doktorlar, bu boyuttaki anevrizmaların hiçbir şikâyete neden olmayabileceğini söylediler ve "Şüphelenip doktora gittiğiniz için çok şanslısınız” dediler. Ben o haberi okumasaydım bu durum ortaya çıkmayacaktı. Çünkü insan durup dururken gidip beyin MR’ı çektirmez, zaten doktorlar da gerekli olmadıkça MR isteğinde bulunmaz. Matematiksel bir hesaplama yapan beyin cerrahları, “Başka bir sebepten dolayı beyin kontrolü yapılmasaydı, muhtemelen bu anevrizmalar büyüyecek ve 45-50 yaşlarında patlayacaktı” dediler. Bu da benim için hayati tehlike olacaktı, belki de beyin kanamasından genç yaşta ölecektim.”

‘Bir haber okudum hayatım değişti’ (Anevrizma nedir?) - 1

PATLAMADAN VARLIĞI ANLAŞILMAYAN BALONCUK
Beyin anevrizması teşhisi alan Murat Baba, gerçekten şanslıydı. Çünkü uzmanlara göre de ölümcül bir hastalık olan anevrizmanın varlığı genellikle patlayınca anlaşılıyor. Anevrizmanın patlaması ise beyinde kalıcı hasar, felç veya ölümle sonuçlanabilen ciddi bir tabloya neden olabiliyor. Hastaların önemli bir kısmı da ilk kanamada hayatını kaybediyor.

DOÇ. ÇİZMELİ: ANEVRİZMANIN TESADÜFEN BULUNMASI AVANTAJ
Elbruz Murat Baba’ya anevrizma teşhisi koyan doktorlardan Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Olcay Çizmeli de, “Anevrizmalar doğuştan damar duvarındaki zayıflıktan çıkar. Onun için tesadüfen yakalanmış anevrizma çok önemlidir, çünkü hastaya sıkıntı yaratmadan yakalanmıştır. Anevrizmalar genellikle kanar ve ölüme varabilen sonuçlar doğurur. Bu açıdan Murat Baba’da olduğu gibi anevrizmanın tesadüfen yakalanması önemli bir avantajdır” dedi.

“HER BAŞ AĞRISINDA MR ÇEKTİRİLMEZ”
"Ancak buradan baş ağrısı çeken herkes MR ve BT çektirsin gibi bir mesaj çıkarılmamalı" diyen ve radyolojik tetkiklerde tıbbi gerekliliğin önemine dikkat çeken Doç. Çizmeli, “Baş ağrısı şikayeti olan her insan hemen tomografi veya MR çektirmeye kalkışmasın, bu işin doğrusu; şiddetli baş ağrısı olan hastaların önce bir nöroloğa başvurmasıdır. Nörolojideki değerlendirmeden sonra şüpheli bir durum varsa tomografi veya MR gibi tetkiklere yönelmek gerekir” uyarısında bulundu.

“ASLA AKLIMIZA GELMEZDİ”
Murat’ın eczacı olan annesi Zuhal Kurt ise, “Murat hem kendisinin hem de bizim hayatımızı kurtardı. Çünkü böyle bir durum bizim aklımıza asla gelmezdi. Biliyorsunuz anevrizma ancak patlayınca insanların haberi olur. Bu işteki anahtar nokta ise sitenizde okuduğu haber oldu” diye konuştu.

“GELECEĞE DAİR PLANLARIM DEĞİŞMEYECEK”
Lisanslı basketbolcu olan ve “Hayatımda her zaman spor olmuştur” diyen Murat Baba, anevrizma teşhisiyle hiç spor yapamayacağını düşünerek çok üzüldüğünü söylüyor, “Canım çok sıkıldı ama doktorlarım aşırıya kaçmamak kaydıyla spor yapabileceğimi söylediler, bir de dalmam yasak. Sigara içmiyorum, içseymişim çok tehlikeli olabilirmiş. Alkol konusunda çok net bir şey söylenmedi ancak yaşam tarzıma artık daha fazla özen göstereceğim” diyor.

‘Bir haber okudum hayatım değişti’ (Anevrizma nedir?) - 2

Elbruz Murat Baba, hayatının akışına yaptığı bu müdahaleden son derece memnun. “O haberi okumasaydım veya oradaki bilgi dikkatimi çekmeseydi beynimdeki tehlikeli baloncuklardan kesinlikle haberdar olamayacaktım” diyor ve ekliyor: “Bunun için ntvmsnbc’ye çok teşekkür ederim. Okulumu bitirip akademik kariyer yapmayı planlıyordum, bu haber sayesinde sanırım hayata dair planlarımda değişiklik yapmama gerek kalmadı...”

BEYİN ANEVRİZMASI NASIL GELİŞİR?
Halk arasında baloncuk olarak bilinen beyin anevrizması, genel olarak beyin damarlarındaki kas dokusunun zayıflaması sonucu oluşuyor. Damar içi basınç nedeniyle her kalp atımında damar duvarı zayıf noktadan dışarı doğru bombeleşerek baloncuk meydana geliyor. Basınca dayanamadığı anda da patlıyor, patlama ya kendiliğinden ya da eforla oluyor.

ANEVRİZMADA RİSK FAKTÖRLERİ
• Damar duvarındaki doğumsal yetersizlikler.
• Damar duvarındaki değişiklikler.
• Travmalar (Darp veya kaza sonucu kafa yaralanmaları).
• Enfeksiyonlar.
• Hipertansiyon.
• Sigara.
• Alkol.
• Kokain.

HİÇ BELİRTİ VERMEYEBİLİR
Anevrizmaların çoğu herhangi bir belirti vermeden kanamaya yol açıyor. Tek belirti kanamadan bir iki hafta önce ortaya çıkan baş ağrısı oluyor. Bu da hastaların ancak yüzde 20 ile 30’unda görülüyor. Bu ağrı genelde hastanın daha önce çektiği baş ağrılarından farklı oluyor ve boyuna da yayılıyor. Ancak birçok hastada uyarıcı baş ağrısı ortaya çıkmadan ani kanama oluyor. Ani kanamalar ise çok şiddetli baş ağrısı, ense sertliği, kusma, kanamanın cinsi ve ağırlığına göre bilinçte bozulma, bazen de bel ağrısı ile ortaya çıkabiliyor. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden bir nöroloğa veya beyin cerrahına başvurmak hayati önem taşıyor.

‘Bir haber okudum hayatım değişti’ (Anevrizma nedir?) - 3

GENETİK GEÇİŞ ÖZELLİĞİNE SAHİP
Anevrizmaların yüzde 5 ile 10'u genetik. Kalıtımsal nedenlerle çocuklarda ortaya çıkan beyin anevrizması ise çok daha tehlikeli.

Uzmanlara göre, ölümcül baloncuklarda riski azaltmak için sigaradan uzak durmak gerekiyor. Yüksek tansiyon varsa kontrol altına almak, damar sağlığına özen göstermek, kan yağ değerlerini kontrol altında tutmak da diğer öneriler arasında yer alıyor.

Sayfa Yükleniyor...