Bir karaciğeri paylaştılar

Çanakkale'de beyin ölümü gerçekleşen 41 yaşındaki Fatih Uslu'nun karaciğeriyle hem 4 yaşındaki Musa Özdemir hem de 51 yaşındaki Abdullah Kaleoğlu, hayata döndü.

Bir karaciğeri paylaştılar

Ağır karaciğer yetmezliği tespit edilen ve komaya girmek üzere olan küçük Musa Özdemir’in, nakil yapılmaması durumunda hayatını kaybedeceği belirtildi.

Gaziantep Üniversitesi Organ Nakil Merkezi'nin nakil için acil çağrı yapması üzerine, aranan karaciğer Çanakkale'den bulundu.

Kriz masasının devreye girmesiyle Gaziantep Üniversitesi Organ Nakil Merkezi’nden bir ekip, kendilerine tahsis edilen jetle Çanakkale'ye gitti, karaciğeri alarak Gaziantep'e getirdi.

Doktorlar bulunan karaciğerin 4 yaşındaki Musa Özdemir'e büyük gelmesi nedeniyle, bir kısmının başka bir hastaya takılmasına karar verdi. Başarılı bir operasyonla ikiye ayrılan karaciğer Musa Özdemir ve Abdullah Kaleoğlu'na nakledildi.

Operasyonu gerçekleştiren Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Ünal Aydın, split yönteminin (karaciğerin bölünerek iki hastaya nakledilmesi) bölgede ve Gaziantep'te ilk defa uygulandığını söyledi.

Karaciğeri Musa için istediklerini ancak ciğerin büyük gelmesi nedeniyle diğer bölümünü Abdullah Kaleoğlu'na naklettiklerini anlatan Aydın, şöyle konuştu:

''Split işlemi, tam karaciğerin bölünüp iki parça halinde ayrı ayrı hastalara takılması işlemi. Tabii ki bu işlemin yapılması noktasında prosedür de zor. Şu anda hastalarımız ayakta ve mutlu. Ayrıca bu operasyonları gerçekleştirirken hiç kan kullanmadık. Ameliyatları 10 saatte tamamladık. Canlıdan canlıya nakil yaptığımızda 100 kiloluk bir hastaya bir kiloluk bir karaciğer gerekiyor ancak kadavradan olduğu azman daha büyük bir karaciğer lazım. Çünkü karaciğer biraz hasarlanmış oluyor. Bu açıdan karaciğerin zamanında takılması da önemli. Split prosedüründe de yine 100 kiloluk bir hastaya bir kilodan daha fazla oranda karaciğer düşmesi gerekiyor. Bizim çocuğumuz 17 kiloydu ve yaklaşık 300 gramlık bir karaciğer parçasıyla yeniden hayata kavuştu. Diğer hastamız ise 65 kiloydu ve onun da yaklaşık 850 gramlık bir karaciğere ihtiyacı vardı.''

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Avni Gökalp ise organ nakli konusunda bir hayli yol kat ettiklerini, çok güçlü bir organ nakli ekiplerinin bulunduğunu söyledi. Kadavradan organ nakli konusunda vatandaşlardan kendilerine yardım etmesini isteyen Gökalp, nakil bekleyen yüzlerce hasta olduğunu ve bu hastaların ancak organ bağışıyla sağlıklarına kavuşabileceğini vurguladı.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şamil Hızlı ise Musa Özdemir'in hastaneye geldiğinde durumunun çok kötü olduğunu ancak nakil sonrasında sağlığına hızla kavuştuğunu ifade etti.

ORGANLARINI BAĞIŞLAYACAKLAR
Musa Özdemir'in babası Abdulhakim Özdemir ise yakınlarının organlarını bağışlayan aileye teşekkür etti. Herkesten organ bağışında bulunmasını isteyen Özdemir, ''Ben ve ailem organlarımızı bağışlayacağız. Doktorlarımıza çok teşekkür ederiz'' dedi.

Abdullah Kaleoğlu (51) ise Mersin'de gittiği hastanede siroz olduğunu öğrendiğini belirtti. Hastalığını öğrendikten sonra emekli olduğunu ve memleketi Gaziantep'e geldiğini anlatan Kaleoğlu, şunları anlattı:

''Doktorlar organ nakliyle sağlığıma kavuşacağımı söyledi. Nakil için sıraya yazıldım. Bir gün bana telefon geldi ve karaciğer bulunduğu söylendi. Ben de hastaneye geldim. Yapılan kontrol sonucunda karaciğerin bana uyduğu tespit edildi. Musa'ya gelen karaciğerden ben de nasiplenmiş oldum. Doktorlar Musa'ya gelen karaciğeri böldü, ikimiz de sağlığımıza kavuştuk.''

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde evinde rahatsızlanarak kaldırıldığı Bayramiç Devlet Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşen Fatih Uslu'nun organları bağışlanmış ve karaciğeri Gaziantep'e gönderilmişti.

Baba Şerafettin Uslu, oğlunun organlarının başka insanlara hayat verecek olmasının onurunu yaşadığını ifade ederek, ''Beni tek teselli eden çok sevdiğim oğlumun dört kişiye hayat vermiş olması. Allah kimseye evlat acısı yaşatmasın'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...