Bir mum yak, bin hayata dokun!

28. Uluslararası AIDS Mum Işığı Anma Etkinliği “Hayatlara Dokunmak” teması ile Türkiye’de ilk kez Pozitif Yaşam Derneği tarafından düzenlendi.

Bir mum yak, bin hayata dokun!

Yüzlerce kişi “Işık umuttan yükselir. Hayatlara dokunmak için bir mum da sen yak!” demek için Taksim Meydanı’nda toplandı.

83 ülkede, 600 Sivil Toplum Kuruluşu’nun öncülüğünde düzenlenen “28. Uluslararası AIDS Mum Işığı Anma Etkinliği” için eş zamanlı olarak on binlerce kişi; tedavi olanaklarından yararlanamayan ve bu nedenle hayatını kaybeden insanları anmak, HIV’den etkilenenleri desteklemek ve bu konudaki farkındalığın arttırılmasını teşvik etmek amacıyla bir araya geldi.

Bu yıl Türkiye’de ilk kez Pozitif Yaşam Derneği tarafından gerçekleştirilen etkinlik ile ilgili Pozitif Yaşam Derneği İletişim Sorumlusu Çiğdem Şimşek şöyle konuştu:

“HIV ve AIDS konusundaki bu duygu yoğunluğu büyük toplumsal buluşma için HIV pozitif kişiler ve yakınları, sivil toplum örgütleri, aktivistler ve gönüllülerimiz ile bir araya gelerek aramızdan ayrılan tüm dostlarımızı birer mum yakarak hatırlamak ve aziz hatıralarını yaşatmak istedik. Günümüzde artık tüm bilim çevreleri HIV’in kronik bir durum olduğunu ve HIV pozitif kişilerin düzenli tedavi almaları durumunda herkes gibi ve herkesle beraber uzun, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürebilecekleri konusunda hemfikirdir. Bu gerçeği bilen Pozitif Yaşam Derneği üyeleri olarak “Işık umuttan yükselir. Hayatlara dokunmak için bir mum da sen yak!” diyor ve HIV ile enfekte kişilerin toplumsal baskılara maruz kalmadan, tedaviye erişerek sağlıklı bir yaşam sürmesini, HIV konusunda ulusal ve uluslararası yanıtın iyileştirilmesini, daha iyi önleme çalışmalarının sağlanmasını, insan hakları ve onurunun korunmasını talep ediyoruz.”

TEDAVİYE ERİŞİM HIV YAYILIMINI YAVAŞLATIYOR
Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) tarafından yayınlanan küresel raporlar, HIV tedavisine erişiminin artmasının HIV epidemisini yavaşlattığını belgeliyor. HIV tedavisi HIV ile yaşayan kişilerin sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam etmelerine olanak tanırken daha üretken olmalarına ve aynı zamanda başkalarına HIV bulaştırma riskinin düşmesini sağlıyor.

Şu anda HIV ile yaşayan 33 milyon kişiden sadece 6 milyonu tedavi olanağına sahip bulunuyor. Örneğin, düşük ve orta seviyede gelir sahibi ülkelerde yılda 370.000 çocuk HIV ile enfekte şekilde doğarken, yüksek seviyede gelir sahibi ülkelerde ise ebeveynden çocuğa bulaş ortadan kaldırılmıştır.

Sayfa Yükleniyor...