Birsen sonunda 'fark edildi'

Otistik olduğunu 21 yaşında öğrendi, yaşadıklarını bir kitapta anlattı ancak yayınevi bulmakta zorlandı. ntvmsnbc, Hollanda'dan Türkiye'ye uzanan hikayeyi gündeme taşıdı ve Birsen Başar, nihayet 'fark edilebildi.'

Birsen sonunda 'fark edildi'

Hollanda'da yaşayan Birsen Başar'ın otistik olduğu ancak üniversitede okurken anlaşıldı. Birsen, 21 yıl teşhis edilemeyen otizm yüzünden yalnızlaştırıldı, bir başına kaldı. Aynı çatı altındaki kardeşinin bile kendisini anlamadığını, farklılığına anlam veremediğini söyleyen Birsen Başar, otizmde yaşanan sorunları anlatmanın ve hayatı paylaşabilmenin yolunu kitap yazmakta buldu, yazdı da. Ancak bu kez de Türkiye'de kitabını basacak yayınevi bulmakta zorlandı.

Ntvmsnbc, Birsen Başar'ın sessiz çığlığına kulak verdi. Aralık 2009'da ntvmsnbc'ye verdiği röportajda, "Bu kitabı yazmaktaki amacım benim gibi yetişkin otistiklerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek, sesimi Türkiye'de de duyurmak. Hayatım boyunca bu hastalıktan dolayı çektiklerimi yazdım, kendi hayatım etrafında otistiklerin, özellikle de yetişkin otistiklerin yaşadıklarını anlatmak istiyorum. Türkiye’de genellikle otizmin çocukluk çağında ortaya çıktığı düşünülüyor ve otizm hakkında hep aynı şeyler anlatılıyor. Ama bu çocuklar hep çocuk olarak kalmayacak, bu çocuklar bir süre sonra yetişkin oluyorlar ancak o zaman onların neler yaşadığıyla kimse ilgilenmiyor" diye konuşan Birsen Başar'ın 'Ben de fark edilmek istiyorum" adlı kitabı sonunda çıktı.

Birsen Başar'ı hayallerine kavuşturan ise İlgi Otistik Çocukları Koruma Derneği oldu. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Nejla Arslankurt, otistik bireylerin kendilerini anlattıkları az sayıda kitap olduğunu ve Başar'ın cesur bir adım attığını söyledi. Birsen Başar'ın kitap yazarak hayatını ve otizmle yaşamanın zorluklarını başka insanlarla paylaştığını belirten Arslankurt, otizm tedavisinde erken tanının önemine dikkat çekti.

"Otizm, bireylerin sosyal iletişim, dil gelişimi ve davranışlarını olumsuz etkileyen bir bozukluktur. Erken, uygun, yoğun ve özel bir eğitimle otistik çocukların akranlarının gelişimini yaşaması mümkündür" diyen Arslankurt, 'Ben de farkedilmek istiyorum' kitabının yabancı dillere de çevrileceğini söyledi.


Hollanda'da Breda Avans Hogeschool Management Ekonomi ve Hukuk okuyan, Hollandaca, Türkçe, İngilizce ve Fransızca olmak üzere dört dil bilen Birsen Başar ise, "Hayallerim gerçek oldu, kitabım yayınlandığı için çok büyük mutluluk duyuyorum. Çünkü bu kitap, bir otistiğin hayatından kesitler sunuyor. Yetişkin bir otistik olarak hissettiklerimi insanlarla paylaşabilmek ve benimle aynı sorunları yaşayanların duygularına tercüman olmak çok güzel bir duygu" dedi.

Kitabının Türkiye'den önce, 2 Nisan Dünya Otizm Günü'nde Hollanda'da yayınlandığını belirten Birsen Başar, 'Ben de fark edilmek istiyorum'u başka dillere çevirmek için çalışmalara başladığını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...