Biyonik kulak ameliyatı 4 yaşına kadar yapılabiliyor

İşitme duyusunu tamamen yitiren insanları sessiz dünyalarından kurtarıp, hayata bağlayan biyonik kulak teknolojisi (Koklear İmplant) doğuştan işitme kaybı olan ve konuşamayan çocuklara en fazla 4 yaşına kadar uygulanabiliyor.

Biyonik kulak ameliyatı 4 yaşına kadar yapılabiliyor

32 bin liralık akeliyatın sosyal güvence kapsamında olduğunu belirten Başkent Üniversitesi'nden KBB Uzmanı Prof. Dr. İsmail Yılmaz, tedavi şansını kaybetmemek için 'çağrıldığında, televizyon izlerken veya ani gürültü' olduğunda tepkisiz kalan çocukların acilen doktora götürülüp, işitme testlerinin yaptırılması gerektiğine dikkat çekti. 

Prof. Yılmaz, sesleri şifrelenmiş elektriksel uyarılara dönüştürüp, beyne aktararak işitme duyusu sağlayan elektronik aygıt Koklear İmplant’ın doğuştan işitme kaybı olan çocuklarda başarıyla uygulandığını, ancak 4 yaş sınırının kritik önem taşıdığını söyledi. Prof. Dr. İsmail Yılmaz, 1998’den beri Başkent Üniversitesi’nde bu ameliyatların yapıldığını ve maliyeti 32 bin 500 lirayı bulan Koklear İmplant ameliyat giderlerinin sosyal güvenlik kapsamında devlet tarafından karşılandığını vurguladı.

‘BU TEDAVİ TOPLUMUN SOSYAL SORUMLULUK PROJESİDİR’

Koklear İmplant tedavisini ek bir ücret talep etmeden gerçekleştirdiklerini aktaran Prof. Dr. İsmail Yılmaz, şunları kaydetti: “Hastanemizdeki operasyonlarda uygun adaylar arasında 1-4 yaş arasında olan bebek ve çocuklar en büyük grubu oluşturuyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu, doğuştan işitme kaybı olan çocukların 4 yaşını bitirene kadar bu tedaviden faydalanma şansının olmasıdır. 4 yaşını bitirene kadar tedavi olmayan doğuştan işitme kayıplı ve hiç konuşamayan çocuklar maalesef Koklear İmplant imkanından mahrum kalıyor. Hayatlarını hiç istemediğimiz sessiz dünyalarında kendi başlarına geçirmeye mahkum ediliyor. Bu yönüyle Koklear İmplant aslında toplumun doğal üyesi olduğu bir sosyal sorumluluk projesidir.”

Biyonik kulak ameliyatı 4 yaşına kadar yapılabiliyor - 1 Prof. Dr. İsmail Yılmaz ve hastası Mustafa Cemşit

AİLELER SABIRLI OLMALI

Her iki kulakta ileri derecede sinirsel tipte işitme kaybı olan hastalar için tasarlanan Koklear İmplant’ın çocuğa duyma ve konuşma yeteneği kazandırdığını anlatan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “Ameliyattan sonra ilk bir ay iyileşme sürecidir. Birinci ayda implantın dış parçası takılır ve ilk ayarlar yapılır. Kişi artık duyuyordur. Ama ilk zamanlarda ne duyduğunu kendisi de anlayamaz. Zamanla alışır. Önceden duyup, konuştukları için erişkinlerde bu alışma süreci daha kısa ve kolaydır. Ama bebekler ve çocukları uzun süreli ve zahmetli bir eğitim dönemi bekler. Sabırla ve bıkmadan çocuğunu eğitime götüren ve kendini bu eğitimin bir parçası olarak gören aileler, sonunda mutlaka başarıyorlar. En az 1-1,5 yıl süren yoğun eğitimin ardından çocuklar konuşmaya başlar ve eğitimleri okul çağına kadar devam eder."

200’e yakın Koklear İmplant operasyonunun başarıyla sonuçlandırıldığı Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde biyonik kulak ile işitme şansını yakalayan son çocuk, Van’ın Gevaş ilçesinden gelen 4 yaşındaki Mustafa Özdemir oldu. Saliha ve Cemşit Özdemir çiftinin 4’üncü çocuğu olan Mustafa’nın 6 aylık olarak dünyaya geldiğini, ikiz gebelik ve erken doğumdan kaynaklanan sorunlar nedeniyle işitme kaybı yaşadığını belirten Yılmaz, “Minik Mustafa da 4 yaşını tamamlamadan ailesi tarafından hastanemize getirilen şanslı çocuklardan biri. Yaptığımız tetkiklerin ardından Koklear İmplant’ı uygun gördük. En kısa zamanda ameliyatı gerçekleştirip, sağlığına kavuşmuş şekilde taburcu edeceğiz” dedi.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Bebek ve Çocuk Sağlığı
  • Genel Sağlık

Sayfa Yükleniyor...