'Biyonik kulak' yaşı küçüldü

Türkiye'de 4 bin 200 kişinin halk arasında 'biyonik kulak' olarak bilinen koklear implant cihazı kullandığı bildirildi.

'Biyonik kulak' yaşı küçüldü

Koklear implant, işitme cihazlarından az veya hiç yarar sağlayamayan ileri ve çok ileri derecede işitme kaybı olanlara yardımcı olmak amacıyla tasarlanan elektronik bir aygıt.

Halk arasında 'biyonik kulak' olarak da bilinen cihazı kullananların sayısının her geçen yıl arttığını vurgulayan Koklear İmplant Derneği Başkanı Mustafa Koyuncu, bu cihazlardan beklenilen faydanın sağlanmasının ameliyat sonrası verilen eğitimlerle mümkün olabildiğini söyledi.

Cihazın doğru kullanılmaması nedeniyle bazı kişilerin sonuç alamadıklarına dikkati çeken Koyuncu, özellikle işitme sorunu yaşayan çocukların eğitilmesinin gelecekte onların tamamen sağır veya tepkisiz kalmalarını önleyebileceğin belirtti. Koyuncu, ''Türkiye'de 4 bin 200 implant cihazı kullanıcısı var. Başlangıç yıllarında bu cihazı yetişkinler kullanıyordu, ancak son dönemde bu cihazı kullananlar 1 yaşına kadar düştü'' dedi.

DOĞUŞTAN ENGELLİLERDE ZAMANLAMA ÖNEMLİ
Her yıl binlerce çocuğun erken yaşta ortaya çıkan işitme kaybının zamanında tedavi ettirilmemesi nedeniyle sağır kaldığını  ifade eden Koyuncu, özellikle işitme tedavilerinin aileler tarafından iyi takip edilmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Koklear implant, analog ve dijital işitme cihazlarıyla duymaları mümkün olmayanlar için son çaredir. Bu nedenle doktorlarımızın implantın gerekli olduğuna karar vermeleri halinde ameliyat konusunda tereddüt edilmemesini, beklentiye girilmemesini öneriyoruz. Koklear implantın zamanında takılması önemlidir. Özellikle doğuştan engelli küçüklerin konuşmayı öğrenmeleri açısından zamanında takılması çok önemli.''

Cihazın 35 bin TL olduğunu ifade eden Koyuncu, doğru kullanım için eğitim toplantılarını sürdüreceklerini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...