Böbrek naklinde yeni yöntem

''Retroperitonoskopik nefrektomi'' yöntemi, böbreğini veren kişinin zarar görmesini önlüyor. Çünkü böbrek karına girmeden çıkarılıyor.

Bahcelievler'de bulunan JFK Hastanesinde uygulanan ''Retroperitonoskopik nefrektomi'' yöntemi ile diyaliz hastası ağabeyine nakil edilmek üzere böbreğini bağışlayan kişinin ''bikini bölgesi'' olarak tanımlanan yerden girilerek böbreği alındı.

Hastanenin Böbrek Nakli Direktörü Doç. Dr. Barış Akin, bir yıldır gerçekleştirdikleri ve''retroperitonoskopik nefrektomi'' yönteminin amacının yakınlarının yaşamlarını kurtarmak için ameliyat masasına yatan sağlam kişilerin zarar görmesini önleyerek, böbreği karına girmeden çıkarmak olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Akin, eskiden yapılan açık ameliyatlarda böbreğin, büyük bir kesi açılarak alındığını, uygulamanın, böbreği alınan kişiye sonrasında büyük acılar verdiğini, son 10 yıldır yaygın olarak kullanılan laparoskopi yönteminde de karın bölgesine girildiği için karın duvarında yapışıklıklar meydana gelmesi ve diğer organların zarar görmesi gibi riskler bulunduğunu dile getirdi.

Uyguladıkları yeni cerrahi girişim sayesinde, böbreğin, karnın içerisine girilmeden çıkarıldığını vurgulayan Akin, yeni yöntem sonrasında böbrek vericisinin birkaç gün içerisinde evine gidebildiğini ve bir haftada da normal yaşamına döndüğünü anlattı. Doç Dr. Akin, böbrek vericisi ile alıcı arasındaki en önemli konunun ise kan grubu uyumu olduğunu kaydetti. Akin, bu yöntemin dünyada böbreğini bağışlamak isteyen kişilere uygulanabilecek en ideal yöntem olduğunu belirtti.

"BÖBREK VERMEK İSTEYELER İÇİN EN GÜVENİLİR YÖNTEM"
''Retroperitonoskopik nefrektomi'' yönteminin, bugün, ağabeyi  Levent Topçu'ya böbreğini bağışlayan Zuhal Aydemir adlı kişiye uygulandığını ifade eden Akin, bu ameliyatta, kesi yerinin, daha aşağıda, ''bikini bölgesi'' denilen yerde uygulandığını kaydetti.

Akin, böbrek alınırken oluşan kesinin, 5-6 santimetre uzunluğunda olduğunu ifade ederek, hem kesi yerinin az olması hem de bulunduğu bölge nedeniyle vericinin estetik açıdan da sıkıntı yaşamayacağını belirtti. Doç. Dr. Akin, ''Dünyada 5-10 merkezde uygulanan, Türkiye'de ise sadece benim uyguladığım bu yöntem, yakınlarına böbrek vermek isteyenler için en güvenli ameliyat. Bu yöntemi benim tekniğimle yapan hiçbir yer yok'' şeklinde konuştu.
         
SEZARYEN KESİSİ GİBİ         
Ameliyata girmeden önce basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Zuhal Aydemir, böbreğini ağabeyine bağışlamakta hiç tereddüt etmediğini ifade ederek, ''Bu yöntemin diğer yöntemlerden daha iyi olduğunu doktorumuzdan öğrendik, ona güveniyoruz'' dedi.

Bu yöntemle böbreği alınırken diğer organlarının zarar görmeyeceğini, ameliyattan sonra tek böbrekle yaşamaktan dolayı endişe taşımadığını anlatan Aydemir, sezaryenle iki çocuk dünyaya getirdiğini, bu ameliyatın da sezaryen kesisi gibi yapılacağı yönünde bilgilendirildiği için korkmadığını söyledi.

Levent Topçu da diyalize girmenin çok zor olduğunu, insanı kısa sürede çökerttiğini ifade ederek, ''Kız kardeşim bana canından bir parça veriyor. Bunu yaparken onun bir zarar görmemesi de çok önemli. Bu nedenle bu yöntemi seçtik'' diye konuştu.

Zuhal Aydemir'in ''Retroperitonoskopik nefrektomi'' ile alınan böbreği ağabeyi Levent Topçu'ya nakledildi.

Sayfa Yükleniyor...