Boşanma çocuk psikolojisini nasıl etkiler?

Boşanmalarda en büyük zararı çocukların gördüğünü söyleyen Psikolog Evrim Ünal, ''Çocuklardan değil, eşlerden boşanılır. Çocuğa istediği zaman, istediği ebeveynini de görebileceği güvencesi verilmelidir'' dedi.

Boşanma çocuk psikolojisini nasıl etkiler?

Çiftlerin boşanma kararını, çocuklarına anlayabilecekleri bir dilde söylemesi gerektiğini belirten Psikolog Evrim Ünal, boşanma sonrası çocukların psikolojik olarak önemli derecede etkilendiğini vurguladı.    

'Anne- babanın, bu konuşmayı yaparken birbirlerine karşı eleştirel, suçlayıcı, kırıcı olmaması, dostane bir tavır sergilemesi gerektiğini dile getiren Ünal, "Eşler bu dönemlerde mümkünse ani ev ve düzen değişikliklerine gitmemelidir. Örneğin 5 yaş civarındaki çocuklar bu dönemde ebeveynlerine sorular sorabilir. Bu dönemde ebeveynler de çocuklarının yanında olmalı ve tüm soruları sabırla ve dürüstlükle, karşıdaki ebeveyni suçlamadan cevaplamalıdır. Yapılacak olan değişiklikler kademeli olarak yapılabilir'' dedi.

ÇOCUK BÜTÜN DUYGULARINI TANIMLAMALI

Boşanma sonrası çocuğun hayatında mümkün olduğunca az değişiklik yapılması gerektiğine dikkat çeken Ünal, şöyle konuştu:

 ''Özellikle okul ve arkadaş çevresinin değiştirilmemesi bu süreçte faydalı olacaktır. Tarafların yeni bir evlilik için girişimleri en az bir sene sonra olmalıdır. Nedenleri ne olursa olsun boşanma aile şeklini değiştirmesine rağmen aile yaşamını sona erdirmez. Çocuklardan değil, eşlerden boşanılır. Bu yüzden çocuğa istediği zaman istediği ebeveynini de görebileceği güvencesi verilmelidir. Çocuklar bazen ebeveynlerinin boşanmasından kendilerini sorumlu tutabilir. Onlara bu durumun tamamen anne ile babanın arasında olduğu, artık evli kalmak istemedikleri söylenmelidir. Çocuk kızgınlık dahil bütün duygularını konuşarak veya sporla, sanatla, diğer fiziksel aktivitelerle tanımlamalıdır.''

Boşanma çocuk psikolojisini nasıl etkiler? - 1

ÇOCUĞUN İHTİYAÇLARI VE SORUMLULUĞU PAYLAŞILMALI

Eşlerin birbirlerine olan kızgınlığını çocuklara yansıtmaması gerektiğini ifade eden Ünal, ''Eşler çocuğu bu yükün altına sokmamalı ve taraf tutmak zorunda bırakmamalıdır. Özel durumlar dışında kız çocuklarının anneleriyle, erkek çocukların ise babalarıyla kalması kişilik ve benlik gelişimleri açısından daha uygundur. Velayeti annesinde olan bir çocuk hafta içi hep annesiyle kalıyor ve onunla sadece ödev yapıyorsa, hafta sonu ise babasıyla vakit geçirip eğlenceli etkinlikler yapıyorsa bu durum annesiyle arasında bir gerginlik yaratabilir. Çocuğun her türlü ihtiyaç ve sorumluluğunun paylaşılması gerekir'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...