Botoks, kronik migrende etkili

Amerika’da yapılan araştırmaya göre botoks, kronik migrende etkili bir yöntem. Prof. Mehmet Zarifoğlu da botoksun her migren hastasında değil, sadece kronik hastalarda kullanılan bir tedavi olduğunu söyledi.

Botoks, kronik migrende etkili

Migrende baş ağrısı ayda 15 günden az olursa tekrarlayıcı migren, 15 günden fazla olursa kronik migren olarak nitelendiriliyor. Özellikle kronik migren tedavisinde bazı sorunlar yaşandığını belirten Başağrısı ve Ağrı Çalışmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu, kronik migrende tedavi yöntemlerinden birinin de botoks uygulaması olduğunu söyledi.

Dün Amerikan tıp dergisi JAMA'da sonuçları yayımlanan meta analizi de botoks tedavisinin, tüm migren hastalarında değil, sadece çok sık kriz geçiren hastalarda etkili olduğunu ortaya koydu.

Wisconsin Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmanın başkanı Jeffrey Jackson, botoks tedavisinin ancak kronik, yani ayda 15 günden fazla migren atağı geçirenlerde işe yaradığını belirtti.

KRONİK OLMAYAN MİGRENDE BOTOKSA GEREK YOK
Botoksun kronik migrende etkili olduğunun 2011'de sonuçlanan bir çalışmada gösterildiğini vurgulayan Prof. Zarifoğlu da, "Jama’nın yayınladığı araştırma da bunu doğruluyor, kronik olmayan migren hastalarında zaten botoks endikasyonu yoktur. Çünkü onlarda botoksa gerek yok, başka yollarla tedavi edilir” dedi.

Ayda 15 günden az ağrı çekenlerde botoksun olumlu bir etkisinin saptanamadığını belirten Zarifoğlu, “Kronik migrende koruyucu anlamda etkili bir tedavi yöntemidir. FDA ve Türkiye’de Bakanlığı tarafından onaylanmış bir tedavi şeklidir” diye konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu, botulinum toksininin baştaki ince kaslar içerisine, 31 noktaya yapıldığını ve uygulamanın 3 ay aralıklarla tekrarlandığını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...