Brucella'ya kökten çözüm

Hayvandan insana geçen ve insan sağlığını tehdit eden brucella hastalığını kökten yok etmek için proje başlatıldı.

Brucella'ya kökten çözüm

Hayvanlarda buzağı kaybına neden olan, insanlarda ise kemik, sinir sistemi ve kemik iliği tutulumuna neden olan brucella vakalarında geçen yıl artış yaşanması üzerine Bakanlığı hastalığın ortadan kaldırılması için çalışma başlattı.

Erzurum Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, brucellanın hayvanlardan insanlara direkt temasla veya brucella bakterisinin bulunduğu taze peynir, krema, tereyağı ve dondurmanın tüketilmesi gibi değişik yollarla bulaşan bir hastalık olduğunu söyledi. Hastalığın bölge hayvancılığının gelişmesine engel teşkil eden en önemli faktörlerden biri olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

''Ciddi ekonomik kayıplara yol açan brucella, artık insan sağlığını da tehdit eder boyutta ulaşınca konuya Sağlık Bakanımız Recep Akdağ doğrudan el attı. Geçmiş yıllarda hayvanları aşılama oranı yeterli değildi. 2002'de yüzde 2 olan aşılama oranı, 2008 yılında yüzde 40'a ulaştırılabildi. Bakanımız Recep Akdağ'ın talimatıyla özellikle brucella hastalığının tamamen ortadan kaldırılması için aşılama oranının yüzde 100'e ulaştırılması kararlaştırıldı.''

Türkiye'de hayvan varlığı açısından Erzurum'un ilk sırada yer aldığına ve buna bağlı olarak ilde hayvan hareketliliğinin de çok yoğun olduğuna dikkati çeken Edoğan, şöyle devam etti:

ÜLKE HAYVANCILIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ
''İlimizden 2008 yılında il dışına 135 bin 850 büyükbaş, 161 bin 705 küçükbaş hayvan sevk edilmiştir. Hayvan hareketlerinin en yoğun olduğu il olması sebebiyle Erzurum'da  oluşabilecek bir hastalık ülke genelinde her bölgede hastalık çıkışlarına sebep olmaktadır. Bu nedenle Erzurum'da brucella hastalığıyla mücadele sadece Erzurum için değil ülke hayvancılığı açısından çok büyük önem taşıyor. Bu proje kapsamında brucella hastalığının kökten yok etmeyi hedefliyoruz.''

Erzurum Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik de, söz konusu hastalığın hayvanlarda tedavisinin insanlara oranla çok düşük maliyetle gerçekleştirildiğini belirterek, bu hastalığın insanlara bulaşmasını önlemek için hayvanlarda hastalığının ortadan kaldırılmasının en etkin yöntem olacağını ifade etti.

TEDAVİ MASRAFI YAKLAŞIK 1 MİLYON TL
Bucellanın sinsi bir hastalık olduğunu, geçen yıl 238 vaka tespit edildiğini vurgulayan Vançelik, bu hastaların tedavi masrafının ise toplam 965 bin 250 TL tutarında olduğuna dikkati çekti.

Brucellanın kemik iliği ve sindirim sistemi tutulumuna neden olduğu bireylerde tedavinin ortalama 6 bin 750 TL'ye yaptırılabildiğini bildiren Vançelik, şunları söyledi:

''Ancak teşhis konulmamış brucella hastası grubu dikkate alındığında bu maliyetin çok daha yüksek olduğunu tahmin etmekteyiz. Oysa sığır ve koyunların bu hastalıktan korunması için BR S-19 aşısının birim fiyatı 1,82 ve REV-1 aşısının fiyatı da 0,3 TL'dir. İlimiz için 70 bin hayvan aşılanması gerektiği düşünüldüğünde toplam 110 bin TL masrafla sorunu kökten çözmek mümkün
görünmektedir. Yani hayvan aşılamasının insanda brucella vaka sayısını azaltmada en etkin yöntem olduğunu ortaya koymaktadır.''

Sayfa Yükleniyor...