Bu ameliyat tıp literatürüne girebilir

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dünyada ilk kez yapılan bir ameliyatla kanser hastasının idrar torbası tamamen alındı ve idrarın bağırsaktan yapılan bir parça ile göbek bölgesinden dışarı verilmesi sağlandı.

Bu ameliyat tıp literatürüne girebilir

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Öztuğ Adsan başkanlığındaki ekip, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp literatürüne girecek bir ameliyat gerçekleştirdi.

Yumuşak doku kanseri sebebiyle daha önce idrar torbasının yarısı alınan hasta yeniden kansere yakalandı. Dünyada ilk kez yapılan bir ameliyatla hastanın idrar torbasının tamamı alındı, idrarı ise bağırsaktan yapılan bir parça ile göbek bölgesinden dışarı verildi.  

Prof. Dr. Öztuğ Adsan, 24 yaşındaki Zeki Y. isimli hastanın yumuşak doku kanserine yakalanması sebebiyle 15 sene önce idrar torbasının yarısının alındığını belirtti. Hastanın şikayetlerinin artması sebebiyle yapılan tahlil ve tetkiklerde, hastalığın yeniden tekrarladığını gördüklerini ifade eden Adsan, ameliyat hakkında şunları söyledi:

"LİTERATÜR TARAMASINDA BÖYLE BİR YÖNTEME RASTLAMADIK"

“Tümörün, kalan idrar torbasının büyük bölümünü doldurduğunu tespit ettik. Bugün dünyada geçerli olan tedavi yönteminde hastanın sağlığına kavuşması için kemoterapi ve ışın tedavisi uygulaması yapılıyor. Bu tedaviyle hastanın kanseri yenmesi bekleniyordu. Hastalıktan tamamen kurtulması için idrar torbasının kalan yarısının alınması ise mümkün değildi. Meslektaşım Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam ve ekibiyle birlikte idrar torbasının kalan yarısını da aldık. İdrarını ise bağırsağından aldığımız bir parça ile göbek bölgesinden dışarı verdik. Hasta kanserden tamamen kurtularak sağlığına kavuştu. Yaptığımız araştırma ve literatür taramasında dünyada böyle bir ameliyat ve tedavi yöntemine rastlamadık.“ 

Prof. Adsan, tıp tarihinde ilk kez yapılan bu ameliyatın, uluslararası yabancı tıp dergilerinde de yayınlanarak tüm dünyaya duyurulacağını aktardı.

Sayfa Yükleniyor...