"Bu dans hayat kurtarıyor"

Dünyada her 2 dakikada bir kadının ölümüne neden olan rahim ağzı kanseri başta olmak üzere jinekolojik kanserler, Kanserle Dans Derneği’nin düzenlediği seminerde masaya yatırıldı.

"Bu dans hayat kurtarıyor"

Kanserle Dans Derneği, ‘Anadolu Jinekoloji Sohbetleri’nin ilkini Adana Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yaygın olan rahim ağzı ve yumurtalık kanseri hakkında halkı önlem ve tedavi için bilgilendirmeyi amaçlayan seminere çok sayıda uzman katıldı.

Kanserle Dans Derneği Başkanlarından Esra Çokçetin, Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Prof. Dr. Ali Ayhan, Prof. Dr. Cansun Demir, Prof. Dr. Aytekin Altıntaş, Psikolog Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu ve Uzman Diyetisyen Dilşat Baş’ın konuşmacı olduğu seminer Roche ilaç firmasının desteğiyle düzenlendi.

TÜRKİYEDE YILDA 700 KADINI HAYATTAN KOPARIYOR

Rahim ağzı kanserinin, dünya genelinde meme ve kalın bağırsak kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser türü olduğunu aktaran Doç. Dr. Murat Gültekin, “Rahim ağzı kanseri dünyada her 2 dakikada bir kadının ölümüne neden oluyor. Ülkemizde ise yılda 1700 kadında saptanan bu hastalık her yıl yaklaşık 700 kadının ölümünden sorumlu” dedi.

"Bu dans hayat kurtarıyor" - 1

Hastalığın, kadın kanserleri arasında neredeyse tümüyle önlenebilen tek kanser olması nedeniyle de önemli olduğuna dikkat çeken Gültekin, “İşte burada erken teşhisin önemi devreye giriyor. Kadınlarımıza bu nedenle düzenli olarak tarama yaptırmanın önemini anlatmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Dünyada ve ülkemizde en sık görülen 7. kanser türünün yumurtalık kanseri olduğunu dile getiren Gültekin, en öldürücü türlerden olan yumurtalık kanseri taramasında ultrason, tümör belirteçleri ve basit jinekolojik muayene yapıldığını belirtti, “Ailesel riski olan grup hariç tarama önerilmiyor” dedi.

Tüm konuşmacıların erken teşhisin önemine vurgu yaptığı seminerde, Türkiye’de 81 ilde bulunan KETEM’lerde (Kanser Erken teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) 30-65 yaş arasındaki bütün kadınlara 5 yılda bir ücretsiz rahim ağzı kanseri taraması yapıldığı bilgisi aktarıldı.

KANSERLE MÜCADELELERİNİ ANLATTILAR

‘Kadınlara Kulak Verelim’ bölümünde kanserle yaşayan veya kanseri yenen kadınların yaşadıklarını anlattığı ‘Anadolu Jinekoloji Sohbetleri’ Türkiye’nin pek çok ilinde Eylül ayından itibaren devam edecek.

Sayfa Yükleniyor...