Bu ürünler bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Uzmanlara göre, probiyotik mikroorganizmaları içeren süt, yoğurt, kefir gibi ürünlerin düzenli kullanımı, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etki yapıyor.

Bu ürünler bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Probiyotiklerin insan vücudu ve bağışıklık sistemi üzerinde yararlı etkileri bulunduğunu belirten Çamlıca Erdem Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Bülent Yaşar, “Probiyotikler, ağız yoluyla alındıklarında mikroflorayı değiştirerek konak sağlığı üzerine faydalı etkileri olan canlı mikroorganizmalardır” dedi.

Probiyotik mikroorganizmaları içeren süt, yoğurt, kefir gibi ürünlerin probiyotik ürünler olarak adlandırıldığını söyleyen Yaşar, şu bilgileri verdi:

“Probiyotik olarak kullanılan mikroorganizmalar genellikle laktobasil türleri, bifidobakterium türleri, bazı küfler ve mayalardır. Probiyotiklerin protein ve bazı vitamin metabolizmasına katkıları, antibiyotik aktiviteleri ve bağışıklık üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır. Bu etkilerinden faydalanılarak bazı sindirim sistemi hastalıklarında probiyotik ürünler kullanılmaktadır.”

ÜLSER, GASTRİT, MİDE KANSERİNDE ETKİLİ
Düzenli probiyotik kullanılmasıyla dolaylı ya da dolaysız birçok hastalığın engellenebildiğinin bilimsel olarak kanıtlandığını vurgulayan Uzm. Dr. Bülent Yaşar “Son zamanlarda yapılan birçok araştırma kefir, ayran, yoğurt ve benzeri probiyotik ürünlerin insan sağlığı için son derece faydalı olduğunu kanıtlamıştır”dedi ve probiyotik ürünlerin faydalı olduğu hastalıkları şöyle sıraladı:

“Helikobakter pylori enfeksiyonu: Helikobakter pylori ülser, gastrit, mide kanseri ve lenfomasından sorumlu bir bakteridir. Probiyotikler salgıladıkları bazı maddeler yoluyla helikobakter pylorinin çoğalmasını baskılar. Bu doğrudan etkinin yanında yapılan çalışmalarda helikobakter pylori tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin yan etkilerinden koruduğu ve hasta uyumunu dolayısıyla tedavinin başarısını arttırdığı ispatlanmıştır.

İrritabl Barsak Sendromu: Spastik kolit olarak da adlandırılan, bazen kabızlık, bazen ishal ile birlikte şişkinlik, gaz ve karın ağrısı ile seyreden bu fonksiyonel rahatsızlıkta probiyotik ürünlerin klinik tablolarda belirgin düzelmeye yol açtığı görülmüştür.

Antibiyotikten sonra gelişen enfeksiyöz ishaller: Ülseratif kolit ve Crohn Hastalığı olarak bilinen inflamatuar barsak hastalıklarında, gerek aktif dönemde gerek idame tedavide, gerekse ameliyat sonrası oluşan poş iltihaplarında probiyotiklerin etkinliği gösterilmiştir.”

Sayfa Yükleniyor...