Burnumuzu iklimler şekillendirmiş! (Soğuk bölgedekiler uzun burunlu)

Burun şekli büyük oranda anne-babanın burun şekline, yani onlardan alınan genlere bağlı. KBB Uzmanı Dr. Melih Çiçek ise dünyadaki burun şekillerinde görülen varyasyonu yönlendiren başka bir faktörün daha etkili olduğunu söylüyor: İklimler...

Burnumuzu iklimler şekillendirmiş! (Soğuk bölgedekiler uzun burunlu)

Burun, tartışmasız şekilde yüzün en belirgin parçası ve burun şekilleri ile biçimleri insanlara özgü.

Genetik özelliklerin dışında burun şekillerini yönlendiren önemli etkenlerden birinin de iklimler olduğunu belirten Aydın Üniversitesinden KBB Uzmanı Opr. Dr. Melih Çiçek, burun ve iklim ilişkisi hakkında şunları söylüyor:

SOĞUK VE KURAK BÖLGELERDEKİLER UZUN VE İNCE BURUNLU

“İngiliz anatomist ve antropolog Arthur Thomson, 1800'lü yıllarda daha soğuk ve kurak bölgelerde uzun, ince burunların oluşma eğilimi gösterdiğini, buna karşın daha kısa, daha geniş burunların daha sıcak, daha nemli bölgelerde daha sık görüldüğünü belirtti. Bu kural şimdi ‘Thomson'un burun kuralı’ olarak anılmaktadır.

BURUN BÜYÜKLÜĞÜ İKLİME ADAPTASYONLA MI İLGİLİ?

Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nde ilk kez canlı insan ve üç boyutlu yüz görüntüleme yöntemiyle bu teori test edildi. Araştırmacılar, burun büyüklüğünün iklim için bir adaptasyon olarak gelişip gelişmediğini ortaya çıkarmak için yola çıktı. Batı Afrika, Doğu Asya, Güney Asya ve Kuzey Avrupa kökenli insanlar incelendi. Her birinin burun deliği genişliği, burun delikleri arasındaki mesafe, burun yüksekliği, burun sırtının uzunluğu, burun çıkıntısı, dış burun bölgesi ve burun delikleri ölçüldü.

Burnumuzu iklimler şekillendirmiş! (Soğuk bölgedekiler uzun burunlu) - 1

GENİŞ BURUN DELİKLİLERİN ATALARI

Üç boyutlu veriler analiz edildikten sonra, burun deliklerinin genişliği ve burun ölçütlerinin tek başına tesadüfen açıklanamayacağı sonucuna varıldı. Ayrıca, geniş burun deliklerinin, ataları daha sıcak, daha nemli bölgelerde gelişen popülasyonlarla ilişkili olduğu keşfedildi. Bu, iklimin burun şekli evriminde itici bir faktör olduğu fikrini doğurdu.

SOĞUK İKLİMLERDE DAR BURUN

Teori, burun deliklerinin daralması hava akışını, mukusla örtülü nazal membranın içeri giren havayı daha verimli bir şekilde ısıtıp nemlendirebileceği şeklindedir. Bu, daha dar burunları olan kişilerin daha soğuk iklimlerde daha iyi ayakta kalmasına yardımcı olur."

Sayfa Yükleniyor...