Büyümenin önündeki engel

Çocuğunuz gece uykusundan sık sık uyanıyor, yutma zorluğu yaşıyor, sık hasta oluyor ve akranlarına göre daha az büyüyorsa, nedeni geniz eti ve buna bağlı uyku apnesi olabilir.

Büyümenin önündeki engel

Çocukluk çağında solunum yolu ile vücuda giren mikroplara karşı bağışıklık sisteminin bir üyesi olarak çalışan geniz eti problemleri çocukların sık hasta olmasına yol açıyor. Anne karnında 7. ayda tamamen oluşan ve 5 yaşına kadar büyüme gösteren geniz etinin vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olduğunu dile getiren KBB, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tayfun Demirel, sigara dumanına maruz kalan çocuklarda geniz eti büyümesinin daha fazla olduğunu söyledi. Çocuğun çok sık geçirdiği enfeksiyonların da geniz eti büyümesinin nedenleri arasında olduğunu vurgulayan Demirel, “Kronik geniz eti ve bademciklerin büyümesi çocuklarda çeşitli derecelerde üst solunum yolu tıkanıklığına sebep olur. Ciddi tıkanıklıklarda, kalp büyümesi, hipertansiyon ve akciğerlerin az havalanması bile görülebilir. Bunların sonucu uzun vadede kalp yetmezliğidir. Fakat erken dönemde yapılan cerrahi ile durum tersine çevrilebilir” açıklamasında bulundu.

UYKU APNESİNE ZEMİN HAZIRLIYOR!
Geniz eti ve beraberinde bademcik büyümesi olan çocuklarda tıkayıcı uyku apne sendromu çok sık görülüyor. Çocuk ile ilgilenen kişiden semptomların ciddiyetini içeren doğru hikâyenin alınması tanıda büyük önem taşıyor. Nefes durması, aşırı sesli solunum veya horlama, kronik ağız solunumu, gece uykuda sık sık uyanma, gündüz uyuklama, gece alt ıslatma, sık kâbus görme, kötü okul performansı, yutma zorluğu, uykuda solunum durması ve hiponazal konuşma, bulgular arasında yer alıyor. Apnenin büyüme ve gelişme bozukluklarına da zemin hazırladığına vurgu yapan Demirel, “Geniz eti büyümesi, burun tıkanıklığı, uyku bozuklukları, ağız, diş ve yüz yapısında bozuklukların yanı sıra orta kulakta sıvı birikmesi, sık orta kulak enfeksiyonları, bunlara bağlı olarak işitme kaybı, kronik orta kulak enfeksiyonları ve kronik sinüzite sebep olabilir” dedi.

GENİZ ETİ KENDİ KENDİNE KÜÇÜLMEZ
Ciddi tıkanıklık bulguları olan çocuklara geniz etinin zamanla küçülerek kaybolacağını söylemenin, geri dönüşümsüz komplikasyonlara yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Demirel, tedavi süreciyle ilgili şunları kaydetti: “Çok değerli olan büyüme, dil, yüz, çene ve diş gelişiminin negatif olarak etkilenmesinden sonra yapılacak bir cerrahinin bunları geri çevirmede etkisi çok az olacaktır. Bu nedenle şikayetleri olan çocukta öncelikle tıkanmanın oranı tespit edilir. Sınırlı oranda ilaç tedavisinin ardından cerrahi tedavi yapılmalıdır.”

Ameliyatın zamanlaması çocuğun genel durumu göz önünde bulundurularak aile, çocuk hekimi ve KBB uzmanıyla birlikte belirleniyor.

Sayfa Yükleniyor...