Buzda zordur yürümek…

Buzlu ve kaygan zeminde yürürken düşüp sakatlanmak istemiyorsanız elinizi cebinize koymayın!

Buzda zordur yürümek…

Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan kar yağışı, beraberinde getirdiği buzlanma nedeniyle ciddi yaralanma ve sakatlanmalara neden olabiliyor.

Uzmanlar, buzlu ve kaygan zeminde yürürken bazı hususlara dikkat edilmesi uyarısında bulunuyor.

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Uzmanı Operatör Dr. Faruk Ortaköylüoğlu, kar yağışı ile birlikte düşmeye bağlı kırık ve çıkık vakalarının arttığını bildirdi. Kırık ve çıkık vakalarının büyük bölümünün buzlu yolda bilinçli yürümemek ve dikkatsizlikten kaynaklandığını anlatan Ortaköylüoğlu, şu uyarılarda bulundu:

''Karlı ve buzlu zeminlerde düşmeye bağlı vakaların büyük çoğunluğunu el ve bilek kırıkları oluşturuyor. Buzlu yolda yürürken dikkatsiz olmak, telafisi güç sorunları beraberinde getiriyor. Öncelikle, buzlu zeminde yürürken kesinlikle ellerin cepte olmaması gerekiyor. Eller ve kolların serbest olması vücudun dengesinin sağlanması için son derece önemlidir. Ayrıca, eller düşme anında darbeyi hafifletmek için görev yapıyor. Ellerin cepte olması durumunda genellikle baş kısmının ellerle korunamaması nedeniyle sert zemine çarpmadan kaynaklanan ve ölümle sonuçlanan ağır travmalarla karşılaşıyoruz. Buzda yürürken adımlar da çok önemli. Adım büyüdükçe vücut dengesini sağlamak zorlaştığı için adımların küçülmesi, yere yakın, hatta sürükleyerek atılması gerekiyor. Bütün bunlarla birlikte dikkatin kaybolmaması için çok sık aralıklarla yere bakarak yürümek zorundayız.''

Buzlu zeminde yürürken ayakkabı seçiminin de önemli olduğunu ifade eden Ortaköylüoğlu, lastik veya kauçuk tabanlı ayakkabıların tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. Kar ve buzlu ortamda ayakların ıslanacağı endişesiyle daha kuru olan buzlu ortamın seçilmesinin de yanlış olduğunu vurgulayan Ortaköylüoğlu, daha yumuşak ve kayma riski daha az olan karda yürümenin sakatlanma olasılığını azalttığını belirtti.

YAŞLILAR DAHA DİKKATLİ OLMALI
Karlı ve buzlu zeminde kaymaya bağlı sakatlanmaların yaşlılar için daha riskli olduğunu dile getiren Ortaköylüoğlu, yaşlıların daha kolay düşerek sakatlanabildiklerini ve tedavilerinin daha zor olduğunu bildirdi.

Yayaların mümkün olduğu kadar buzlu zeminde sokağa çıkmamaları gerektiğini anlatan Ortaköylüoğlu, ''Yaşlılardaki kırık tedavisi mutlaka ameliyatla oluyor ve tedavi süresi oldukça uzuyor. Bu nedenle, buzlu zemin yaşlılar için daha büyük tehlike oluşturuyor'' dedi.

Düşmeye bağlı kırık veya çıkık vakalarında vakit kaybetmeden kuruluşuna başvurulması gerektiğini anlatan Ortaköylüoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

''Düşme sonucunda darbe alan kol veya bacak gibi organların yaralanması durumunda parmakların oynatılması kırık olmadığı şeklinde yorumlanıyor. Bu yanlış inanış nedeniyle insanlar genellikle kırık olmadığını düşünerek ilk etapta tedaviye başvurmuyor. Parmakların oynatılabilmesi kırık olmadığı anlamına gelmez. Bu nedenle, özellikle sert düşüş ve darbelerde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.''

Sayfa Yükleniyor...