Çarkıfelek meyvesi (Passion fruit) nedir? Çarkıfelek meyvesi nerede yetişir?

İnsan sağlığı için faydalı olduğu bilinen çarkıfelek meyvesi vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir tropikal meyve olarak biliniyor. Ülkemizde yeni yeni tüketilmeye başlanan çarkıfelek meyvesi hakkında detaylar oldukça merak ediliyor. Peki, çarkıfelek meyvesi nedir? Çarkıfelek meyvesi faydaları nelerdir? İşte, çarkıfelek meyvesi hakkında merak edilenler...

Çarkıfelek meyvesi (Passion fruit) nedir? Çarkıfelek meyvesi nerede yetişir?

Besleyici bir tropikal meyve olan çarkıfelek meyvesi sağlıklı beslenmek isteyenler için farklı bir alteratif oluşturuyor. İçeriğinde güçlü vitamin ve mineraller bulunduran çarkıfelek meyvesi özellikle uykusuzluk, depresyon ve stres gibi problemler yaşayan kişiler için faydalı bir meyve oluyor. 

Passiflora bitkisinin meyvesi olan çarkıfelek meyvesi botanikçilere göre bir çeşit dut olarak kabul ediliyor. Dışı sert ve kabuklu, içi sulu ve tohum dolu bir meyve olan çarkıfelek (passion fruit) meyvesinin ülkemizde yetiştiriciliğine pek sık rastlanmaz. Dünyanın her yerinde yetiştirilen meyve Güney ve Kuzey Amerika, Güney Afrika, Asya, Avrupa ve Avustralya’da bulunabilmektedir. Su miktarı fazla olan meyvenin bozulmaması için hemen tüketilmesi önerilir. 

ÇARKIFELEK MEYVESİ FAYDALARI

  • Zengin bir antioksidan, C vitamini, beta-karoten ve polifenol kaynağı oluşturur.
  • İyi bir lif kaynağı bu nedenle bağırsak sağlığınızı korumaya ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
  • Enflamasyonu azaltmaya yardımcı olduğu için astım hastalığının tedavisinde doğal bir alternatif olabilir.
  • Kilo vermeye yardımcı olur.
  • Depresyon, stres ve uykusuzluğu giderir.
  • Seratonin (mutluluk hormonu) yükselmesine yardımcı olur.

ÇARKIFELEK MEYVESİ NASIL TÜKETİLİR?

Kabuğu mor ve buruşuk olanları tercih edilip ortadan ikiye kesip içi kaşık yardımıyla çıkarılır. Kabuğundan ayırarak yenen meyvenin tohumları ve suyu yenilebilir. Meyve suyu olarak tüketilebilir. Genellikle cheesecake veya muhallebilerde, tatlılar üstüne bir sos olarak yapılabilir ya da içine sonradan tat vermek için eklenebilir. Salata ve yoğurtların içine konulabilir. 

Sayfa Yükleniyor...