Çarpık dişlere şeffaf plak müdahalesi

Çarpık, seyrek ve sıkışık dişleri olan çocuklar, dişlerinin görüntüsü nedeniyle mutsuzluk yaşayabiliyor. Bu durum psikolojik sorunların yanı sıra yeme ve konuşmada zorlanmaya da yol açıyor. Şeffaf plak tedavisi ise çocukların ortodontik tedaviye yaklaşımlarını olumlu etkiliyor.

Çarpık dişlere şeffaf plak müdahalesi

Ağız içinde görünmeyen ve sağlıklı bir tedavi yöntemi olan şeffaf plak ile özellikle ön dişlerdeki çapraşıklık ve seyreklik gibi sorunların büyük kısmının giderilebildiğini belirten Ortodonti Uzmanı Prof. Dr. Serdar Üşümez, düzgün dişlerle gülümsemenin hayal olmadığını söylüyor.

Bir ortodontik tedavi yöntemi olan şeffaf plakın, çarpık, seyrek ve sıkışık diş problemlerinin tedavisinde uygulanan yeni bir teknoloji olduğunu söyleyen Prof. Üşümez, bu yöntemin diş teli kullanma mecburiyetini ortadan kaldırdığını belirterek şunları söylüyor:

DAHA KOLAY ÇİĞNEME FONKSİYONU SUNUYOR

Diş problemleri yaşayan hastalar, ortodontik tedavi ile estetik bir gülüşe sahip oluyor. Bunun yanı sıra hastanın dişleri, çene üzerinde daha düzgün bir dizilime kavuşuyor. Aynı zamanda hasta, bu sayede daha kolay bir çiğneme fonksiyonu elde ediyor. Daha iyi çiğneme ise sindirim sistemi üzerindeki yükü azaltarak genel vücut sağlığına destek oluyor. Diğer yandan düzgün ve sıralı dişler, temizleme işlemi için harcanan çabayı en aza indiriyor. Ağız sağlığı için büyük önem taşıyan diş temizliği ise, diş çürüğü, ağız kokusu ve dişeti kanaması gibi sorunların engellenmesini de destekliyor.”

Çarpık dişlere şeffaf plak müdahalesi - 1

ORTODONTİK TEDAVİ DİJİTAL ORTAMA TAŞINIYOR

Şeffaf plak yöntemi uygulanırken, işe hastanın diş kalıbının alınmasıyla başlandığını dile getiren Üşümez, “Alınan diş kalıbı dijitalize edilir ya da dijital ağız içi kamera ile dişlerin görüntüsü çekilir. Bu işlemler sırasında hastalar herhangi bir acı ya da rahatsızlık hissetmez. Ortodonti uzmanı tarafından kaydedilen ve bilgisayara aktarılan görüntülerle özel bir yazılım üzerinde tedavi simülasyonu hazırlanır.

Simülasyon, tedaviyi yürütecek olan ortodonti uzmanı tarafından onaylandıktan sonra, dişlerin kademeli bir şekilde hareketini sağlamak üzere ağza takıldığında görülmeyen ancak dişlere hafif hafif kuvvet uygulayan şeffaf plaklar tatbik edilir. Bazı özel diş hareketlerini elde etmek için dişlerin üzerine yine görünmeyen estetik kompozit çıkıntılar yerleştirilebilir. Ya da bazı form bozukluğu gösteren dişlerin ara yüzeylerinden şekillendirme yapılması gerekebilir. Çarpıklığın şiddetine ve tedavinin gidişatına göre de bu şeffaf plaklar 2-3 haftada bir değiştirilir. Toplam tedavi süresi ise yine bozukluğun şiddeti ve hastanın beklentisine göre değişiklik gösterebilir” diyor.

Çarpık dişlere şeffaf plak müdahalesi - 2

PLAKLAR TAKILIP ÇIKARILABİLME KOLAYLIĞI SUNUYOR

Her yaştan kişiye uygulanabilen şeffaf plak yöntemi, özellikle çocuklar için ortodontik tedavide büyük kolaylık sağlıyor. Kişinin ihtiyacına göre hazırlanan bu plak, yemek sırasında ya da özel gün ve zamanlarda rahatlıkla çıkarılıp tekrar takılabiliyor. Plakların yemek sırasında çıkartılabilme imkanı sunması da sabit ortodontik tedavi süresince uyulması gereken beslenme kısıtlamalarını da azaltıyor. Plakların ayrıca ağız ve diş bakımı sırasında da çıkarılabilme gibi bir kolaylığı vardır. Böylece iyi bir bakımla tedavi sırasında oluşabilecek diş ve dişeti problemlerinin de önüne geçilebiliyor. Ancak gün içerisinde ve uykuda ne kadar sık kullanılırsa tedavi süresinin de o kadar kısaldığı unutulmamalı. Plak ayrıca hastanın sesine ve konuşmasına da etki etmiyor.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Bebek ve Çocuk Sağlığı
  • Genel Sağlık

Sayfa Yükleniyor...