Cilt kanserinde çığır açıcı gelişme
Amerika'da, kanser ve tedavi yöntemleri üzerine düzenlenen bir konferansta yapılan açıklama, cilt kanseri hastalarına umut oldu.
’Vemurafenib’ adlı ilacı tanıtan bilim insanları gelişmenin son 30 yılda bu alanda atılan en önemli adım olduğunun altını çiziyor.
Zira ilaç, ileri derecede cilt kanseri olan hastalara, kemoterapiye oranla daha uzun süre hayatta kalma şansı tanıyor.
Son yıllarda gittikçe daha fazla gündeme gelen kanser türlerinden birisi de cilt kanseri. Dünya Cilt Kanseri Vakfı'nın verilerine göre her 5 kişiden biri cilt kanserine yakalanma riskiyle karşı karşıya.
Bu veriler ışığında bilim insanlarından gelen son açıklama daha da önem kazanıyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nde kanser tedavileri üzerine düzenlenen bir konferansta duyurulan "vemurafenib" adlı ilaç, cilt kanserinin en tehlikeli türü olan melanomun tedavisinde çığır açıcı olarak değerlendirildi. İleri derece cilt kanseri olan 675 hastayla yapılan klinik denemelerin sonuçları çarpıcı.
Buna göre, "vemurafenib" adlı ilacı günde iki doz halinde kullanan hastaların yüzde 84'ü, 6 ay sonra halen hayattayken, bu oran kemoterapi tedavisi görenlerde yüzde 64'le sınırlı kaldı.
Uzmanlar ilacın, kanserin diğer organlara da yayıldığı ölümcül hastalarda bulunan hatalı gen "braf"ı düzelttiğine dikkat çekerek, hastalığın ilerlemesini yüzde 74 oranında azalttığını ifade ediyor.
İlacın, yumurtalık, tiroit ve bağırsak kanseri için de yararlı olup olmayacağına dair araştırmalarsa devam ediyor.
- Etiketler :
- Haberler