‘Çocuğumun büyüdüğünü görecek miyim?’

‘Annemle Biz Kanseri Yeneriz’ sloganının anlamını Prof. Vahit Özmen şöyle açıklıyor: “Teşhis konduğunda kadının çocuğu varsa ilk sorduğu şey ‘Çocuğumun büyüdüğünü görebilecek miyim?’ oluyor. Çünkü bu süreçten en çok anneler ve çocukları etkileniyor.”

‘Çocuğumun büyüdüğünü görecek miyim?’

Meme kanserine dikkati çekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla 16 ilde yürütülen ‘Annemle Biz Kanseri Yeneriz’ kampanyasında yerel sağlık kuruluşları, üniversiteler ve belediyelerin işbirliği ile eğitim toplantıları düzenleniyor, konunun uzmanları tarafından bilgilendirme yapılıyor ve toplantılara katılan kadınlara ücretsiz mamografi çekiliyor. Ekim ayında başlayan ve toplam 2000 kadına ücretsiz mamografinin uygulanmasının hedeflendiği kampanya, Mart 2009’a kadar devam edecek. Önümüzdeki senelerde başka grupların ele alınacağı uzun soluklu projenin 5 yıl sürmesi planlanıyor

Kampanyaya gösterilen ilgiden memnun olduklarını belirten Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah İğci, bu tür projelerin duyarlılığı artırdığını ve son yıllarda meme kanserinden ölümlerde önemli ölçüde azalma olduğunu söyledi:
“Sivas, Erzurum, Kocaeli ve Van’ da toplantılar yaptık. Katılım çok iyi. Aslında meme kanserinin görülme oranı bence artmadı ama bilinç düzeyi arttığı için hastalık daha erken teşhis ediliyor ki bu da sevindirici bir durum. Buna bağlı olarak da meme kanserinden ölümlerde ciddi azalma var. Çünkü erken teşhis, daha iyi tedavi demek. Tarama ile erken evrede saptananlarda meme kanserinden ölüm oranı yüzde 30 azalıyor.

PROF. İĞCİ: DOĞU İLLERİNDE DUYARLILIK AZ
Batı illerinde meme kanserinin erken evrede yakalanma oranının yüzde 70 olduğunu söyleyen Prof. İğci’ye göre doğu illerinde durum tam tersi:
“Doğu illerinde meme kanserinin ileri, yani son evrelerde yakalanma oranı yüzde 70. Çünkü bu bölgelerdeki kadınlarımız kontrollere gitmiyor. Dolayısıyla hastalık daha geç fark ediliyor ve tedaviye ilerlemiş evrede başlanıyor. O zaman da hastalıktan ölüm oranı daha fazla oluyor. Yani İstanbul’da 5 ya da 10 yıllık erken evre tanıda yüzde yüze yakın sağ kalım var ama Doğu’da yüzde 40’a varan ölüm oranı görülüyor. Erken teşhiste ise bu oran yüzde 10’a düşüyor. Bu nedenle biz doğu illerinde bu konuya daha fazla eğilmeye çalışıyoruz ve kampanya ile o bölgelerdeki kadınlarımıza ulaşmayı hedefliyoruz.”

PROF. ÖZMEN: ERKEN TANI İÇİN KONTROL VE TARAMA
Türkiye’de her yıl yaklaşık 18 bin yeni meme kanseri teşhisi konduğunu ve hastalığın 9 kadından birinde görüldüğünü söyleyen Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen de erken tanıda meme kontrollerinin ve taramaların önemini vurguladı:
“Eğer kadın risk grubundaysa; yani anne, kız kardeş, teyze gibi yakın akrabasında meme kanseri varsa, erken adet görmüş, hiç doğurmamış, geç menopoza girmişse, daha öce bir meme biyopsisi yaptırmışsa, o zaman yılda bir kez mamografi çektirilmesini öneriyoruz. Ama buna da yine kontrol altında tutan doktoru karar verecektir. Eğer kadın yüksek risk grubunda değil ise, 40 yaşından itibaren 2 yılda bir, 50 yaşından sonra ise yılda bir mamografi öneriyoruz. O zamana kadar da hem kendi kendini muayene hem de doktor muayenesi ve ultrasonla kontrol altında olmalılar.”

MAMOGRAFİ KANSERİ TETİKLER Mİ?
Sık mamografi çektirmenin radyasyon ve uygulanan baskı nedeniyle meme kanserini tetiklediği iddia ediliyor. Prof. Özmen’in bu iddiaya cevabı şöyle:
“Bu doğru değil. Mamografide memeye bir miktar radyasyon veriliyor ama bu aşırı dozda değildir. Üstelik mamografinin getireceği yararı düşünürsek, bu oran göz ardı edilebilir. 1963’ten beri Amerika Birleşik Devletleri’nde 1970’li yıllardan beri de Avrupa ülkelerinde mamografi ile tarama yapılıyor. Üstelik son 6 yıldır dijital mamografiler kullanılıyor ki buradaki radyasyon dozu daha düşüktür. Onun için mamografi yaptırmakta bir sakınca yoktur.”

Projeden yaralanmak isteyen kadınlar, il sağlık müdürlükleri, Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı’nın il temsilcilikleri, her ilde bulunan Kanser Erken Tanı Merkezleri ve Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu’na başvurabilirler.

Kampanyaya Başvuru İçin:
(0 212) 534 02 10; (0 212) 414 20 00’den 33165 numaralı telefonlar aranabilir.



Sayfa Yükleniyor...