Çocuğunuza anestezi verilecekse…

Bayındır Hastanesi Anesteziyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Gürel, çocukların yetişkinlerin birer minyatür kopyası olmadığına dikkat çekerek, “Çocuğunuz büyüdükçe vücudu ve fizyolojisi (vücudunun nasıl çalıştığı) değişmektedir. Çocuğunuzun sosyal ve psikolojik gereksinimleri de yetişkinlerden farklıdır” dedi.

Anestezi hekimlerinin çocuk hastalara, özellikle bebek ve yenidoğana güvenli anestezi vermek için çocuk vücudunun işlevini, ilaçlara ve anesteziye verdiği yanıtı ve çocukluk çağı hastalıklarının yetişkin hastalıklarından ne şekilde farklı olduğunu bildiklerini ifade eden Prof. Dr. Gürel, “Çocuk hastaların bilmedikleri konularla ilgili doğal korkuları vardır. Çocuğun endişesini azaltmaya yarayacak her türlü yöntemden yararlanabiliriz. Örneğin, çocuğunuzun çok sevdiği battaniyesini veya bir oyuncağını birlikte getirebilirsiniz. Yetişkinde olduğu gibi, önceden hazırlıklı olurlarsa, çocuklar da anestezi ve cerrahiyi daha iyi tolere ederler” şeklinde konuştu.

Gürel, hastanede kalacağı süre içinde neler yapılacağını gizlemeden ve ürkütmeden çocuğa anlatılabileceğini savunarak, ameliyatı ile ilgili olarak kesinlikle çocuklara (Sana bir ilaç verecekler, o sallanan dişin eriyip gidecek, gibi) gerçek dışı vaatlerde bulunulmamasını istedi.

Çocuğunun ameliyatı ile ilgili olarak anne ve babanın endişe duymasının doğal olduğunu belirten Gürel, ancak bu duyguların kesinlikle çocuğa aktarılmaması gerektiğini vurguladı. Gürel, “Çocuğunuzun sizin soğukkanlılığınıza ihtiyacı vardır. Çocuğunuz için en iyi yatıştırıcı sizin sakin davranışınızdır” dedi.

Ameliyat günü ne yapılmalı ?

Gürel, ameliyattan önce çocukların yaşına göre belirlenen bir süre içinde hiç bir şey yememesi ve içmemesi gerektiğini dile getirerek, anestezi amacıyla kullanılan bazı ilaçların aynı zamanda kusma ve bulantıya neden olabileceğini ifade etti. Gürel, çocuğun bu ilaçların etkisindeyken kusmasının hayati tehlike doğurabileceğine dikkat çekti. Gürel şöyle devam etti : “Çocukların büyük bir çoğunluğu ameliyattan önce annelerinden ayrılırken derin bir endişe duyarlar. Bu nedenle bu ayrılmayı kolaylaştırmak ve çocuğu rahatlatmak için birtakım sakinleştirici ilaçlara başvurmaktayız. Bunları çocuğunuza burun damlası şeklinde uygulamaktayız. Daha nadir olarak ağızdan posasız bir meyve suyu ile birlikte de verebiliriz. Yaklaşık 5-10 dakika içinde çocukta uyku hali ortaya çıkmaktadır. Üstelik ilaçların etkisiyle çocuğunuz bunların hiçbirini ameliyattan sonra da hatırlamayacaktır. Anestezi uygulaması maskeyle verilen anestetik gazlarla başlamaktadır. Bilinç ortadan kalkmadan hiç bir çocuğa ‘iğne’ yapmamaktayız”

Ameliyat bitmeden önce, çocuğun daha derin anestezi altındayken bir ağrı kesici verileceğini belirten Gürel, “Uyanması için Derlenme Odası’nda yaklaşık 30 dakika bekletilebilir. Ameliyattan sonraki dönemde ileri derecede ağrı yaratacak cerrahi girişimler söz konusu olduğunda anetezi hekiminiz çocuğu rahatlatacak ağrı tedavisi yöntemleri hakkında size ameliyattan önce bilgi verecektir” dedi.

Sayfa Yükleniyor...