Çocuklar sanal ortamda tedavi edilecek

Tıbbi cihazlar yerini oyuncaklara bırakacak, çocuk hastalar 'sanal' ortamda tedavi edilecek. Çocuklarla iletişimde ise 'avatar' denilen sanal kimlikler kullanılacak.

Çocuklar sanal ortamda tedavi edilecek

Kanada'nın Montreal kentindeki Sainte-Justine Hastanesi'nden doktorlar ile bir grup yazılım mühendisi tarafından geliştirilen ''yaşayan laboratuvarlar'', travma geçirmiş çocuk hastaların tedavisini kolaylaştırmak için onların ilgisini çekecek renkli bir dünya sunmayı amaçlıyor.

Montreal'de yarım küre biçimli bir kubbe-ekranı bulunan Satosphere adlı sinemanın içine bir hastane odası kuran uzmanlar, projektörler yardımıyla üç boyutlu ortamlar yarattı ve çocukların korkutucu bulduğu tıbbi cihazları fantastik ve zararsız oyuncaklara dönüştürdü.

Bilişsel yanılsamaların acının algılanış şeklini etkilediğinin bilindiğini vurgulayan uzmanlar, geliştirilen yeni yöntemle yanık tedavisi gören bir çocuğun kutup ortamına ya da buzlarla kaplı bir odaya taşınabildiğini, hastane korkusu olan çocuklar için tedavi odalarının kendi yatak odalarına dönüştürülebildiğini ve iğneden korkan çocuk hastalara şırınganın renkli bir oyuncak gibi sunulabildiğini kaydetti.

TRAVMA GEÇİREN ÇOCUĞU HAYATA BAĞLAYACAK

Uzmanlar, ağır hastalıklar ve kazalar sonucunda travma geçiren ya da sakatlanan ve sıkıntılarını yetişkinlerle paylaşma konusunda rahatsızlık hisseden çocuk hastalarla iletişim kurabilmek için de ''avatar'' denilen sanal kimlikler kullanmayı denediklerini belirtti.

Bu yolla çocukların kendilerine olan güvenlerini arttırmayı amaçladıklarını ifade eden uzmanlar, sanal iletişimin ve video oyunlarının çocukların sosyalleşmesi üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinin bilindiğini, ancak teknolojinin sunduğu araçları doğru biçimde kullanarak travma geçirmiş çocukların normal hayatlarına dönmelerinin sağlanabileceğini bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...