Çocuklarda yaz enfeksiyonlarını ciddiye alın!

Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre 5 yaş altı yıllık tüm çocuk ölümlerinin yüzde 70’i enfeksiyon hastalıklarından kaynaklanıyor ve bunların büyük çoğunluğu önlenebilir enfeksiyonlar.

Çocuklarda yaz enfeksiyonlarını ciddiye alın!

Yaz aylarında özellikle de çok sıcak günlerde çocukları tehdit eden sorunlarının başında mide-bağırsak, idrar yolu enfeksiyonları, güneş yanıkları ve ishal geliyor.

Anne-babaların çocuklardaki yaz hastalıklarına karşı önlem alması gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seza Baykan, çocuklarda sıklıkla görülen yaz hastalıklarının başında enfeksiyonların geldiğini söyledi.

DSÖ verilerine göre 5 yaş altı yıllık tüm çocuk ölümlerinin yüzde 70’i enfeksiyon hastalıkları kaynaklı. En sık rastlananı ise akut solunum yolları enfeksiyonları. Bunlar; üst solunum (ÜSYE) ve alt solunum yolu enfeksiyonları (ASYE) olarak ikiye ayrılıyor.

VİRÜSLER ÜST SOLUNUM YOLU NEDENİ

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında etkenin daha çok virüsler olduğunu dile getiren Dr. Baykan, hastalığın genellikle kendiliğinden düzeldiğini söyledi. Krup sendromları, akut bronşit, akut bronşiolit ve zatürrenin alt solunum yolu enfeksiyonları olduğunu aktaran Baykan, orta kulak iltihaplarının da bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çıktığını belirtti.

YAZ İSHALİ ÇOK GÖRÜLÜYOR

Başta rotavirüsler ve enterovirüsler olmak üzere viral gastroenteritlerin yaz aylarında sıklıkla salgın yaptığını söyleyen Baykan, şöyle devam etti:

“Akut ishal, en çok 0-5 yaş grubu çocuklarda görülür ve tüm dünyada 2 yaş içerisindeki çocuk ölümlerinde ilk sırada yer alır. Yaz aylarında ısı artışına bağlı olarak su tüketimi ve beraberinde mikroplu su içme riski artar. Yanı sıra sıcakta besinlerin saklanma koşullarına bağlı olarak bakterilerin üreme hızı ve ürettikleri toksinlerde artış olur. Ayrıca deniz ve havuz suları da bulaşmanın kaynağı olabilir. Çok dikkatli olmak gerekir.

Çocuklarda yaz enfeksiyonlarını ciddiye alın! - 1

KUSMA VE ATEŞ VARSA HEMEN DOKTORA

İshalle birlikte vücutta sıvı kaybı oluşacağından özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda hayati tehlikeye neden olabilir. Sıvı kaybının başlıca belirtileri ağız ve dil kuruluğu, susuzluk hissi, uykuya meyil, gözyaşında azalma, göz kürelerinin içeri çökmesi, nabızda hızlanma, el ve ayaklarda soğukluk, idrar miktarında azalma, solunum sayısının artması ve dalgınlıktır. İshale kusma ve ateş eşlik ediyorsa bu durum sıvı kaybını artıracağından derhal doktora başvurulmalıdır.”

GÜNEŞ – SICAK ÇARPMASINA KARŞI ÖNLEMİNİZİ ALIN

Güneş ve sıcak çarpmasında çocuklar ile yaşlıların riskli grubu oluşturduğunu kaydeden Dr. Baykan, “Sık rastlanan formu kas krampları (karın, kol ve bacak kaslarında ağrı ve spazm) şeklinde kendini gösterir. Terleme, soluk- nemli cilt, bulantı-kusma, baş ağrısı, halsizlik-bitkinlik, bayılma, kalp atım sayısının artması, sık nefes alma, yüksek ateş, huzursuzluk, bilinç bulanıklığı, havale, zayıf nabız gibi belirtiler görülebilir” dedi.

GÜNEŞ ÇARPMASINA İLK YARDIM NASIL OLMALI?

Dr. Baykan’ın güneş ve sıcak çarpması durumunda yapılacak ilk yardım hakkındaki önerileri ise şöyle: “İlk yapılacak şey çocuğu serin ve hava akımı iyi olan bir yere almak ve üzerindeki giysileri çıkarmaktır. Çocuk düz yatırılmalı, ayaklar hafif havaya kaldırılmalı, ciltten buharlaşma sağlanacak şekilde soğutulmalıdır. Bilinç açık ise bol su ve tuzlu içecekler içirilmeli, bilinç kapalı ise hasta en kısa sürede hastaneye ulaştırılmalıdır.”

HAVUZDA İDRAR YOLU ENFEKSİYONU RİSKİ ARTAR

Özellikle yaz aylarında yoğun olarak kullanılan havuzların idrar yolu enfeksiyonları için risk oluşturduğunu vurgulayan Baykan, sağlık için gerekli şartların oluşmadığı havuzlardaki bakterilerin çocuklar için daha tehlikeli olduğunu söyledi, idrar yolu enfeksiyonlarına karşı alınacak tedbirleri anlattı:

“İdrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda yüksek ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı, idrarında kan görülmesi, kötü kokulu idrar en sık görülen şikayetlerdir. Yakın zaman içinde havuzda bulunan çocuklarda bu şikayetlerden herhangi biri mevcutsa doktora götürülmelidir. İdrar yolu enfeksiyonları kız çocuklarında anatomik sebepler nedeniyle erkek çocuklara göre daha sık görülür. Tedavi edilmezse ciddi böbrek hasarına yol açabilir.

GÜNEŞ ÇARPMASINDA BOL SIVI ALINMALI

Deniz ya da havuzdan çıktıktan sonra sadece havluyla kurulanmak yerine ıslak mayoyu da değiştirmek gerekir. Denizden ya da havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duşta yıkanmalı ve sonrasında kuru elbiseler giyilmelidir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için genel önlem olarak, bol miktarda sıvı alınmalı, özellikle de şeker içeriği düşük meyve suları bolca tüketilmelidir. Sıvı alımı idrar yola enfeksiyonlarından korunmak için çok önemlidir.”

Çocuklarda yaz enfeksiyonlarını ciddiye alın! - 2

BÖCEK VE SİNEK ISIRMALARINA DİKKAT

Böcek ısırıkları ile arı-örümcek sokmalarının genellikle kendiliğinden iyileştiğini belirten Baykan, “Buna rağmen kaşıntıyı azaltmak ve enfeksiyonu önlemek için alınabilecek bazı önlemler vardır” dedi ve o önlemleri sıraladı:
• Mümkün olduğunca sakin olunmalı ve az hareket edilmeli. Çünkü hareket zehirin vücuda yayılımını hızlandırır.
• Arı sokmuşsa iğnenin ciltte kalıp kalmadığı kontrol edilmeli, kaldıysa çıkartılmalıdır.
• Kol veya bacakta sokma oluşmuşsa o uzuv aşağı sarkıtılmak suretiyle zehirin yayılması azaltılmalıdır. Birkaç saat sonra sokma yerinde şişlik artarsa o zaman uzuv yukarı kaldırılabilir.
• Zehirli akreplerin yaşadığı bölgelerde akrep sokması olmuşsa mutlaka antidot olarak akrep serumu yapılmalıdır.
• Sokmanın veya ısırığın olduğu bölgeye ilk 6 saat, her saat başı buz kalıbı veya soğuk ıslak kompres uygulanmalıdır. Buz direkt cilde değdirilmemeli, araya bir bez konulmalıdır.
• Kaşıntı ve cilt reaksiyonu için bir antihistaminik alınmalıdır.
• Ağrıyı azaltmak için non steroid bir antienflamatuar alınmalıdır.
• Lokal anestetik olarak spreyler de kullanılabilir.
• Yüzde 1 hidrokortizon ihtiva eden kremler kullanılabilir. Çocuğunuz 2 yaş altındaysa bu ürünleri doktorunuza danışmadan kullanmayın.

Sayfa Yükleniyor...