Çocukları gripten korumanın yolları

Kış aylarında hastanelerin acil servisleri öksüren, hapşıran, burnu akan, ateşlenen çocuklarla doluyor. Uzmanlar ise yetişkinlere göre bağışıklık sistemleri daha zayıf alan çocukların kalabalık yerlerde daha kolay virüs kaptığı uyarısında bulunuyor.

Çocukları gripten korumanın yolları

Kış aylarında grip başta olmkak üzere çocuklarda görülen üst solunum yolu hastalıklarının arttığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben, çocukların bağışıklık sistemlerinin yetişkinlerden daha zayıf olduğuna vurgu yapıyor. Bu nedenle çocukların özellikle kapalı alanlarda çok daha kolay mikrop kapıldığını söyleyen Dr. Matben, çocuklarda gribi önlemenin 10 basit ama etkili yolunu ntv.com.tr'ye anlattı:

1. Ellerini sık yıkaması gerektiğini öğretin: Gün içerisinde ellerimiz en fazla kirlenen organımız. Tuttuğumuz kapı kolları, kalem, silgi, dokunduğumuz her şey mikrop barındırdığı için, virüsler ellerimiz yoluyla kolayca bulaşabiliyor. Hele bir de elini farkında bile olmadan defalarca yüzüne, ağzına götüren çocuk çok daha fazla tehlikeye açık hale geliyor. O nedenle çocuklara ellerini sık sık sabunla yıkamaları gerektiği öğretilmeli.

2. Arkadaşlarıyla çok yakın mesafeden konuşmamalı: Virüsler solunum ve tükürük zerrecikleri yolu ile çok kolay bulaştığından, çocuklar arkadaşlarıyla çok yakın mesafeden konuşmamalı. Hele de hasta olan arkadaşlarından, kendilerine de geçebileceği için hastalığı süresince uzak durmalılar.

3. Tek kullanımlık kağıt mendil kullanılmalı: Öksürüp hapşırırken ağızlarını elleri ile değil kağıt mendil ile kapatmalı, sonra o mendili çöpe atmalılar. Zira avuç içerisine yerleşen mikroplar, eller anında yıkanmadığında tam bir tehlike unsuru.

4. Sınıflar sık havalandırılmalı: Virüs, soğuk hava ve üşütmekten ziyade kalabalık ortamlarda bulaşır. Bu nedenle çocuklarımızı hele de alışveriş merkezi gibi kalabalık ortamlara karşı uyarmalıyız. Sınıflar da sık sık havalandırılmalı.

5. Hasta anne-babalar evde maske takmalı:
Anne babalar grip olduklarında evde mutlaka maske takmalı. Ancak maskeyi birkaç saatte bir değiştirmeli. Çünkü bir süre sonra etkisi kayboluyor. Çıkarılan maske anında çöpe atılmalı. Eller iyice yıkanmalı.

6. Kahvaltı şart: Griple mücadelede bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için sağlıklı ve dengeli beslenme şart. Pek çok çocuk uyku sersemliğinde kahvaltı yapmaya yanaşmıyor ama kahvaltı olmazsa olmaz bir öğün. Dikkat edilmesi gereken; kahvaltının kesinlikle poğaça-çay şeklinde olmaması!

7. Bol su içilmeli, C vitamini tüketilmeli: Bol su içilmesi çocuklar için doğal bir öksürük şurubu özelliği taşıyor. Kış aylarında yetişkinler gibi çocuklarda da su ihtiyacı azaldığından sudan uzak kalabiliyorlar. Oysa günde en azından 1-1.5 litre su içmeleri gerekiyor.

8. Meyvelerin suyu değil, posası tüketilmeli: Portakal, mandalina, kivi, nar gibi bağışıklığı kuvvetlendirici meyveler mutlaka günde bir kaç porsiyon düzenli olarak çocuklara yedirilmeli. Ancak meyvelerin suyunu sıkmak yerine posasıyla tüketmelerine önem verilmeli.

Çocukları gripten korumanın yolları - 1

9. Renkli sebzeler sevdirilmeli: 'Çocuğum sebze sevmiyor, ona sebze yedirmek deveye hendek atlatmaktan zor' diyerek oluruna bırakıyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Çünkü çocuklara sebzeyi değişik pişirme şekilleri ve sunumlarla sevdirebilirsiniz.

10. Kat kat giydirilmemeli: Annelerin yaptığı en büyük yanlışlardan biri de çocuklarını üşüyecekleri düşüncesi ile kat kat giydirerek soğuktan korumaya çalışmak. Oysa Dr. Demet Matben, yeni doğan ve 1 yaşındaki çocukların büyüklerden birer kat fazla giydirilmesini, çocukların ise yetişkinlerin giydiği kadar giydirilmesi gerektiğini vurguluyor.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Bebek ve Çocuk Sağlığı
  • Genel Sağlık
  • Sağlık

Sayfa Yükleniyor...