Daha çok uyku, daha iyi notlar

Sabahları daha çok uyuyan öğrencilerin daha başarılı olduğunu belirten İngiliz uzmanlar, bu nedenle okulların öğleden sonra başlaması gerektiğini savunuyor.

Daha çok uyku, daha iyi notlar

Oxford Üniveristesi’nden nörolog Russel Foster, yaptıkları araştırmalar sonucunda 20 yaşına kadar çocukların biyolojik saatlerinin farklı olduğunu, bu nedenle erken saatlerde okula gitmeye zorlamanın çocuklarda zayıf hafızaya, motivasyon eksikliğine ve depresyona neden olabileceğini söyledi.

Foster’a göre çocukların daha fazla uyuyabilmesi gerekiyor ve okulların başlama saatleri öğleye çekilirse öğrencilerin başarı oranı da artacak.

“Pek çok okulda, günün optimal olmayan saatlerinde çocuklar eğitime başlıyor ve pek çok üniversite öğrencisinde yeterince uyuyamamakatan dolayı tehlikeli durumlar ortaya çıkıyor” diyen Foster, çocuklarda beyinlerinin gün içindeki uyanık kalma sürelerinin yaşları büyüdükçe arttığına dikkat çekiyor.

Bu süreç yirmi yaşına kadar devam ediyor ve bu yaştan büyük yetişkinler günün daha büyük bölümünda uynık kalıyor.

SÜREKLİ JET-LAG HALİ

Foster, şu anki uygulamalarda çocukların ‘sürekli jet-lag’ halinde kaldıklarını belirtiyor ve bu duruma çözüm olarak okulların en azından saat 11’de başlamasını öneriyor.

Daha önce ABD’de yapılan araştırmalar, uykuyu düzenleyen melatonin hormonunun çocukların beyinlerinde yetişkinlere göre daha geç salgılandığını bu yüzden de çocukların biyolojik saatlerinin daha geç saatlere ayarlı olduğunu göstermişti.

Prof. Foster, çocukların biyolojik saatlerini iki ila dört saat arasında ötenlenmiş olduğıunu belirtiyor ve Almanya ve ABD’deki bazı uygulamalarda okul saatlerini öteleyemenin, öğrencilerin başarı oranının yükseldiğine dikkat çekiyor.

Sayfa Yükleniyor...