Diş çektirmenin en sevimsiz yanı

Diş çekiminde tedirginlik yaratan noktalardan biri de çekilen diş yerinin boş kalmasıyla oluşan görüntü. Diş boşluğunu doldurmak için aylarca beklemek gerektiği zamanlarda ise imdada ‘diş ekimi’ yetişiyor.

Diş çektirmenin en sevimsiz yanı

Yeri boş kalan diş görüntüsü, gülümsemekten çekinme, kendine güvensizlik gibi sorunları beraberinde getirebiliyor. Diş boşluğunu doldurmak için aylarca beklemek yerine artık çekilen dişin yerine anında diş ekimi yani implant uygulaması yapıldığını belirten Diş Hekimi Muzaffer Buyan, bu işlemin ‘immediat implant’ olarak adlandırıldığını söylüyor.

Buyan, “Diş hekimi olarak bir dişin çekilmemesi için gereken tüm çabaları gösterdiğimiz halde bazı vakalarda, diş kayıpları ile karşılaşıyoruz. Bu olumsuz durumu gidermek için implant teknolojisinin geldiği son nokta hem hekimin hem de hastanın yüzünü güldürüyor” diyor.

Diş çekimine karar verilirken, çekim esnasında implantın yapılabilirliğinin de düşünülmesi gerektiğini belirten Buyan, yöntemle ilgili şunları söylüyor:

“Halk arasında ‘diş ektirmek’ olarak da bilinen uygulama, diş çekilir çekilmez aynı seansta, doku uyuşukken ikinci bir anesteziye gerek kalmadan, çekim boşluğuna implantı yerleştirme esasına dayanır. Çekim seansında, çekimden hemen sonra implant uygulanabilmesi için; çekimi düşünülen dişin etrafındaki yumuşak dokunun konturunun, yapılacak restorasyona uygun olması gerekir. Çekim sonrası çekim boşluğu, kemik açısından kontrol edilmeli ve kemiğinde bu işleme uygun olduğu tespit edilmelidir.”

2O GÜNLÜK SÜRE YETERLİ OLUYOR
Kısa bir süre öncesine kadar, implant için diş çekimi yapıldıktan sonra hastanın 5- 6 ay dişsiz kaldığını belirten Diş Hekimi Muzaffer Buyan, yöntemin diğer avantajları hakkında şunları söylüyor:

“Tedavi süresinin kısalması, cerrahi seansının teke inmesi, çekim sonrası dişin çevresindeki kemikteki hacimsel kayıpların önlenmesi, tekniğin diğer avantajlarıdır. İmmediat implant için kullanılan implant kendi özel likidi içerisinde, oksijensiz ortamda muhafaza edilir ve uygulanır. Doku proteinleri, implantın özelliği nedeniyle implant yüzeyine hücum ederek çok daha çabuk iyileşme sağlar. Birkaç hafta gibi kısa bir sürede kemiğin implantı kavrama oranı yeterli olduğu tespit edilerek implant üzerine porselen yapımı gerçekleştirilebilir. Bu işlemler için 20 günlük süre yeterlidir.”

Sayfa Yükleniyor...