‘Diş hekimliğinde belirsizlik yaratıldı’

Türk Diş Hekimleri Birliği, yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı'nın ülke ihtiyaçlarını göz ardı ederek belirlediği 8 ana dalda uzmanlığın, diş hekimliğinde belirsizliklere ve sorunlara yol açtığını belirtti.

‘Diş hekimliğinde belirsizlik yaratıldı’

“Uzmanlık eğitimi, diş hekimlerinin lisans eğitimleri sonucunda yapamadıkları işlerin nasıl yapılacağını öğretmelidir. Bu nedenle de öncelikle diş hekimliği lisans eğitimi ile diş hekimlerinin yapamadığı işlemlerin neler olduğunun ortaya konulması gerekmektedir” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bütün bunlar yapılmadan uygulanmaya çalışılan düzenlemeler diş hekimleri arasındaki çalışma barışını etkileyecek, karışıklığa yol açacaktır. Diş hekimi olmak için 5 yıllık eğitim ile kazanılması gereken yeterlilikler uluslararası kuruluşlar tarafından net bir şekilde tanımlanmıştır. Buna göre, diş hekimleri mesleki çalışma alanları içerisinde tanımlanan ağız ve diş sağlığı sorunlarını teşhis ve tedavi edecek yeterliliktedir. Uzmanlaşmanın hizmet ve işlem kalitesini arttıracağı iddia edilse de, uzmanlık eğitimi hizmet kalitesini arttırmak için değil, beş yıllık lisans eğitiminde verilemeyen alanlardaki ihtiyacı karşılamak üzere planlanmalıdır.

Hastanın direkt uzman diş hekimine başvurması yerine, diş hekimi tarafından yönlendirilmesi uzman olan ve olmayan diş hekimlerinin verimli kullanılması açısından bir zorunluluktur. Sevk sistemi içinde çalışılmasının doğru uygulama olacağı AB ve çeşitli ülke raporlarında vurgulanmaktadır. Doğaldır ki bu yönlendirme diş hekimlerinin kendi yapamayacağı tedaviler için mümkündür. Aynı işi yapan diş hekimi ile uzman diş hekimi arasındaki ayrım sadece hekimlere değil, hastalara da haksızlıktır. Hangi hasta uzmana hangi hasta diş hekimine tedavi olacaktır? Aynı tedavinin ücretleri niçin farklı olacaktır? Diş hekimlerinin yaptığı işler sorgulanma noktasına geliyorsa, beş yıllık eğitim sonucunda edinilen meslek nedir bunun tanımlaması yapılmalıdır.

Bizler hiçbir şekilde meslektaşlarımız arasındaki iç barışı bozan uygulamaların tarafı olmak istemiyoruz. Bu sorunlar bugüne ait değil, akademik kariyer yapmak isteyen meslektaşlarımız amacın dışında bugün hiçbir planlama yapılmadan uzman statüsünde değerlendirilmek istenmektedir. Bizler doktoralı meslektaşlarımızın yaptıkları bilimsel çalışmalara saygı duyuyor ve onların bilimsel araştırmalar çerçevesinde değerlendirilmelerini doğru buluyoruz.

Doktora gibi özel bir çalışma tarzının bilimsel çalışma yerine farklı amaçlarla kullanımı düşündürücü bir gerçektir. Bunun nedeni ise, bilimsel çalışmalara verilen desteğin yeterli olmamasıdır. Ve yine bilmekteyiz ki sağlıktaki dönüşüm iyiye doğru değil, bu alandaki tüm çalışanların "performans uygulamalarıyla" emeğinin değersizleştirilmesi yönünde ilerlemektedir. Üstüne üstlük 8 anabilim dalındaki uzmanlık ile diş hekimleri birbiriyle etik olmayan bir yarışın içine çekilmektedir.

Bizler diş hekimleri olarak gelecek endişesiyle yaşamak istemiyoruz. Aldığımız eğitimle her alanda yetkin olduğumuzu biliyoruz. Uzmanlık yasasıyla aynı işi yapan hekimler arasında ortaya konulan ayrımcılığın bir an önce ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Meslek örgütü olarak Türk Diş Hekimleri Birliği'nin diş hekimliği mesleğine ilişkin görüşlerinin dikkate alınmasını istiyoruz.”

Sayfa Yükleniyor...