Dışarıda yenen yemeklerde zararlı kimyasal tehlikesi (Araştırma)

ABD'de yapılan araştırma, dışarıda yemek yiyenlerin zararlı kimyasal maddelere daha fazla maruz kaldığını ortaya koydu. En sağlıklısının evde pişirilen yemekleri tüketmek olduğunu vurgulayan uzmanlar, restoranlarda bulunan gıdaların özellikle depolanma aşamasında zararlı kimyasallara yüksek düzeyde maruz kaldığını belirtiyor.

Dışarıda yenen yemeklerde zararlı kimyasal tehlikesi (Araştırma)

Silent Spring Enstitüsündeki araştırmacıların, ABD Ulusal ve Beslenme İnceleme Anketi'ne (NHANES) katılan 10 bin 100 kişinin verileri üzerinden yaptığı araştırma, dışarıda yemek yiyenlerin PFAS olarak da adlandırılan zararlı kimyasal maddelere daha fazla maruz kaldıklarını gösterdi.

Araştırma kapsamında katılımcılara, son bir gün, hafta ve yılda içinde yedikleri öğünler soruldu.

Kan tahlilleri yapılan katılımcılardan evde beslenenlerin kanlarında, dışarıda yemek yemeyi daha çok tercih eden bireylere oranla daha az seviyede kimyasal maddeye rastlandı. 

Uzmanlar, evde hazırlanan yemeklerin restoranda hazırlananlardan daha sağlıklı olduğunu ve daha az PFAS içerdiğini kaydetti.  

“PFAS KANSER, ÜREME VE TİROİT SORUNLARINA YOL AÇABİLİR”

Restoranlarda bulunan gıdaların özellikle depolanma aşamasında bu zararlı kimyasallara yüksek düzeyde maruz kaldıkları belirtildi.

PFAS'ların kanser, üreme, tiroit sorunları ve düşük doğum ağırlığı gibi rahatsızlıklara yol açtığına vurgu yapıldı.

Araştırma ekibinden Laurel Schaider, PFAS'lar ve tüketilen yiyeceklerin hazırlandığı yerler arasındaki bağı ortaya koyan bir araştırmanın ilk kez yapıldığını ifade etti.

Paketlenerek depolanan gıda malzemelerinin BPA ve ftalat benzeri başka kimyasal maddeleri içerdiği de kaydediliyor.  

Çalışmanın ayrıntıları "Environmental Health Perspectives" dergisinde yayımlandı.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Yemek
  • Beslenme
  • Genel Sağlık
  • Kanser

Sayfa Yükleniyor...