Disleksi hastalık mıdır?

Disleksi Öğrenim Güçlüğü Derneği Başkanı Atıf Tokar, disleksinin bir hastalık değil, öğrenme farklılığı olduğunu belirterek, Türkiye'de tanısı konulan disleksili 30 bin 200 çocuk olduğunu söyledi.

Disleksi hastalık mıdır?

Disleksi, matematik ağırlıklı öğrenmede zorluk, okumada zorluk, yazmada zorluk, dil ve konuşmada zorluk ve ince motor becerilerde farklılık olarak beşe ayrıldığını söyledi.

Dünya Örgütünce 1994 yılında öğrenme farklılığı olarak tanımlanan disleksinin zekayla ilgili bir problem olmadığını ifade eden Tokar, "Disleksi bir öğrenme farklılığıdır. Disleksi asla hastalık değildir" dedi.

Çocuklarında disleksi olan ailelerin, tanılatmaktan çekinmemeleri gerektiğini vurgulayan Tokar, şunları söyledi: "Türkiye‘de tanılı olarak, hastaneye gidip kendini tanılatmış disleksili çocuk sayısı 30 bin 200’dür. Hastaneye gitmeyen fakat çocuğunun disleksili olduğunu bilen ailelerin sayısı ise 123 bin’dir. Bu rakam çok ciddi bir rakamdır. Neredeyse küçük bir ülkenin nüfusu kadar bir sayıdır."

"EFECAN YÜZ AKIMIZ"

Tokar, Ankara Gölbaşı'nda yaşayan 10 yaşındaki Mustafa Efecan Gençcan'ın disleksilileri en iyi anlatan çocuklardan biri olduğunu belirtti.

Aysel ve Ali Kemal Gençcan çiftinin 10 yaşındaki oğlu disleksili Mustafa Efecan, sanatçı Mustafa Ceceli'nin şarkılarını duyduğunda yerinden kalkıp dans ediyor. Müzikle rehabilite olmaya çalışan Efecan, evde oyunlar oynayarak vakit geçiriyor.

Anne Aysel Gençcan, okula ilk başladığında disleksi farklılığı hakkında bilgisi olmayan öğrenci velilerinin Efecan'ın okulundan uzaklaşmasına neden olduklarını belirtti.

Oğlu Efecan'ın bu süreçte yaşadığı sorunlara değinen Gençcan, oğlunun okulunu değiştirdiklerini belirterek, "Efe kendini geçen sene yeni okulunda fark etti. Rehber öğretmenine durumu izah ettim ve okul müdürüyle de bu konuda konuştuk. Oradaki ilgiyle Efe parladı diyebilirim" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...