Diyabet düşük riskini artırıyor

Diyabet, gebelik döneminde plasentadaki kan dolaşımını olumsuz etkileyerek bebeğin büyümesini engelliyor.

Diyabet düşük riskini artırıyor

Uzmanlar, gebelik döneminde diyabetin çok önemli olduğunu, anne ve bebek sağlığı açısından risk yaratabildiğini söylüyor.

Diyabetin gebelik döneminde ortaya çıkmasının ''gestasyonel diyabet'', diyabet hastası kadının gebeliğinin ise ''pregestasyonel diyabet'' şeklinde isimlendirildiğini belirten İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Dr. Yavuz Selim Demir, gebeliğin erken döneminde hormonlardaki değişikliklerden dolayı yüksek insülin düzeylerinin söz konusu olduğunu ifade etti.

Demir, diyabetik gebenin kan şekerinde düşme olabildiğini ve ileri dönemlerde insülin direnci gelişebildiğini söyledi. Annedeki diyabet kanda oksijen salınımını bozduğundan, plasentadaki kan dolaşımının da olumsuz etkilendiğini anlatan Demir, ''Kan dolaşımının bozulması anne karnındaki bebeğin büyümesini engeller'' dedi.

Demir, gebelik sonrasında yüzde 25-30 hastada diyabetin kalıcı olduğuna ve diyabetik gebelerin çocuklarında diyabet gelişme riskinin arttığına dikkat çekti.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU RİSKİ DE ARTIYOR
Diyabetin düşük riskini arttırdığını vurgulayan Demir, diyabetik hamilelerde ölü doğum oranının sık görüldüğünü belirtti. Demir, diyabetik anne adayında, idrar yolu enfeksiyonu riskinin de arttığını ve bebeğin kilolu doğduğunu ifade etti.

Obezitenin, gebelikte diyabet riskini artırdığını vurgulayan Demir, ''Daha önce gebeliğinde gestasyonel diyabeti olanlar, glikozürisi olanlar, ailesinde diyabet hastası bulunanlar, polikistik over hastalığı olanlar dikkatli olmalıdır. Çünkü bu kişilerde diyabet görülme riski, diğer anne adaylarına oranla daha yüksektir'' uyarısında bulundu.

GEBELİK DİYABETİNDE TANI NASIL KONUR?
Demir, açlık kan şekerinin 126 mg/dl ve üzerinde veya günün herhangi bir saatindeki kan şekerinin 200 mg/dl ve üzerinde olması halinde diyabet tanısı konulduğunu söyledi. Tarama testleriyle de tanı konulabileceğini ifade eden Demir, ''Gebeliğin 24-28 haftalarında 50 gr glukozla tarama testi yapılır. Kan şekeri 140 mg/dl ve üzerinde ise gebeye 100 gr glukozla yükleme testi yapılır. Kan şekerinin, ilk dakikada 95, 1. saatte 180, 2. saatte 155, 3. saatte 140 mg/dl ve üzerinde iki değere sahip olması diyabet tanısını koydurur'' dedi.

TEDAVİ NASIL OLMALI?
Demir'in verdiği bilgiye göre, diyabetin mutlaka kontrol altında tutulması gerekiyor. Aşırı kilo alınmasının önlenmesi, 17. haftaya kadar açlık kan şekerinin 90 mg/dl, tokluk kan şekerinin ise 120 mg/dl altında olması isteniyor. Anne adayının ideal kilosuna göre diyet programı yapması, karbonhidratların yüzde 45'den az olmaması, folik asit ve kalsiyum desteği verilmesi öneriliyor.

Gebelik süresince 10-12 kg.7lık artış öneriliyor. Gün içinde 3 ana ve 3 ara öğün yemek yenilmesi ve egzersizle kan şekerinin ayarlanması gerektiği vurgulanıyor. Diyet ve egzersizle kan şekerleri hedef değerlerde seyretmezse günde 4 kez insülin enjeksiyonu veya insülin pompasıyla kan şekeri regüle ediliyor. Ağız yoluyla alınan antidiyabetik ilaçların ise gebelikte kullanılmaması gerekiyor.

Sayfa Yükleniyor...