Diyabet ilaçlarındaki çalışmalar umut veriyor

Tüm dünyada hızla yaygınlaşan diyabete karşı daha etkin tedaviler geliştirmek için çalışmalar sürüyor.

Diyabet ilaçlarındaki çalışmalar umut veriyor

En sık görülen kronik hastalıklardan biri olan diyabet, vücutta yarattığı tahribatla pek çok sağlık sorununa ve ölümlere yol açabiliyor.

Vücudun şekeri ve gıdaları enerjiye çevirmesini sağlayan insülin hormonunu üretememesi veya kullanamaması nedeni ile ortaya çıkan diyabetten ölüm oranları tüm dünyada artış gösteriyor.

Eskiden sadece yetişkinlerde görülen tip 2 diyabetin çocuklarda görülme oranı da giderek artıyor. ABD’de nüfusun yüzde 8’i diyabet hastalığıyla mücadele ederken, Türkiye’de 35–70 yaş aralığında bu oran yüzde 14,7’yi buluyor.

Amerikan İlaç Araştırmacı ve Üreticileri Derneği (PhRMA), halen araştırmacı ilaç endüstrisinin diyabete karşı 235 yeni ilaç adayı üzerinde çalıştığını duyurdu. Bu ilaçlar arasında kan şekerini etkin şekilde kontrol etmeye veya insülin direncini azaltmaya odaklananların yanı sıra hastalığın damarlarda ve sinirlerde yarattığı tahribatı önlemeye yönelik olanlar da bulunuyor.

Diyabetin kontrol altında tutulmasını ve vücuda verdiği hasarın asgari düzeye indirilmesini hedefleyen yenilikçi ilaç adaylarının bazıları ruhsat onayı beklerken, bazıları da henüz geliştirme sürecinin başlangıç aşamasında bulunuyor.

HASTALARIN YENİ İLAÇLARA ERİŞİMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ
Diyabet tedavisindeki son gelişmeleri değerlendiren Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Başkan Yardımcısı Engin Güner, sağlanan ilerlemelerin heyecan verici olduğunu vurgulayarak, “Bu gelişmeler, ülkemizdeki hastaların yeni ilaçlara, gelişmiş ülkelerde yaşayan hastalarla aynı zamanda veya en azından kısa süre sonra erişmesinin önemini artırıyor” dedi.

Güner, özellikle ruhsat başvurularında Bakanlığı tarafından verilen İyi Üretim Uygulamaları (GMP) sertifikası talep edilmesinin ise ilaca hızlı erişimde sıkıntı yarattığını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...