Diyabette şeker ölçümü için parmak delmeye son!

Diyabetle yaşamak zorunda olanların canını en çok sıkan uygulamalardan biri de kan şekerini ölçmek için parmaklarının delinmesi. Bazı hastalar günde 10-15 kez parmak kanıyla şeker ölçümü yapmak zorunda kalıyor ve her defasında acı hissediyor. Şeker takibi için rutin parmak delme ihtiyacını ortadan kaldıran cihaz, diyabet hastalarının yaşadığı bu acıya son vermeyi hedefliyor.

Diyabette şeker ölçümü için parmak delmeye son!

Kan şekeri ölçümü hem tip1 hem tip2 diyabet için zorunlu bir test. Genellikle parmak ucundan alınan kanla bakılıyor. Özellikle de tip1 diyabeti olan ve yoğun insülin tedavisi gören hastalarda kan şekerinin sık sık takip edilmesi gerekiyor.

2014 yılında Avrupa’da satışa sunulan ve 35 ülkede 300 binden fazla kişinin kullandığı ve kan şekerini cilt altı dokudan ölçen cihaz, şeker takibinde rutin parmak delme ihtiyacına alternatif sunuyor.

Şeker takibi için parmak delme zorunluluğunu ortadan kaldıran flash glukoz takip sistemi Türkiye’deki diyabet hastalarının kullanımına sunuldu. Sistem, acısız, her an ve her yerde şeker ölçümü yapmayı, hastaları sevimsiz ama önemli bir uygulamadan kurtarmayı vaat ediyor.

İstanbul’da yapılan basın toplantısında, cihazın özellikleri anlatıldı, uzmanlar sistemin hastaya ve hastalık takibine getirdiği avantajlara dikkat çekti.

Uzmanların verdiği bilgiye göre cihaz, kişinin üst kolunda 14 güne kadar takılı kalan küçük bir sensör içeriyor. Bir saniyeden kısa sürede acısız glukoz ölçümü için sensörü okuyucuya okutmak yeterli oluyor. Her okutma; anlık glukoz sonucunu, geçmiş trendi ve glukozun gittiği yönü gösteriyor. Ihtiyaç duyulduğu veya istendiği kadar ölçüm yapılmasına olanak sağlıyor.

TEDAVİ PLANI VE TAKİBİ AÇISINDAN AVANTAJ SAĞLIYOR

Düzenli ve sık glukoz takibinin diyabet tedavisinin iyi yönetilmesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hasan İlkova, “Parmak delmekten kaynaklanan acı ve rahatsızlığı ortadan kaldıran bu yeni sistemler, daha sık ölçüm yapılmasını sağlayarak glukoz takibini önemli ölçüde kolaylaştırmaktadır. Bu da diyabet yönetimine yardımcı olmaktadır” dedi.

Diyabette şeker ölçümü için parmak delmeye son! - 1

ÖZELLİKLE ÇOCUK HASTALAR AÇISINDAN ÖNEMLİ

Parmak delmenin özellikle çocuk diyabet hastaları için büyük bir stres kaynağı olduğunu vurgulayan Ege Üniversitesinden Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Damla Gökşen Şimşek, çocuk hastaların günde yaklaşık 10 kez parmak delme yöntemiyle şeker ölçümü yapmak durumunda kaldıklarını söyledi.

“Çocukların %45'i parmak delmenin zorluğundan, %30'u acıdan, %14'ü de utanma sebebiyle bu yöntemi zor buluyor” diyen Şimşek, sistemin çocuklar için neden daha önemli olduğunu şöyle anlattı:

“Çocuklar gece yarısı kalkıp kan şekeri ölçülsün istemiyor. Mesela çocuk sinemada kendini kötü hissetti, kan şekerinin kaç olduğunu öğrenmek istiyor. Veya okulda arkadaşlarının içinde kan şekerini ölçmekten rahatsız oluyor. O yüzden bu yeni sistemin, parmaktan ölçüm yapmak istemeyen çocuklar için uygulanacak bir yöntem olduğunu düşünüyorum.”

NE KADAR GÜVENİLİR?

“Klasik kan şekeri ölçen yöntemleriyle kıyaslandığında bu sistem ne kadar güvenilir? Yani hasta bu ölçümlere bakarak insülin tedavisini yapabilir mi?” sorusunu yönelttiğimiz Prof. Şimşek, bu cihazın günlük şeker takibi için kullanışlı olduğunu ancak insülin tedavisi için kan şekerinin yine parmaktan ölçülmesi gerektiğini söyledi.

İNSÜLİN TEDAVİSİ İÇİN PARMAK DELMEK ŞART!

Cihazın güvenilirliği ile ilgili bir literatür çalışması bulunduğunu söyleyen Prof. Şimşek, “Şekeri, bire bir cilt altı dokudan ölçen bu cihazın hemen hemen kandaki değerle aynı olduğu belirtiliyor. Ama hiç bir uzlaşı bize; ‘bu cihazdan elde ettiğiniz değerle tedavi yapın’ demiyor. Biz de ailelere, ‘bu cihazdan elde ettiğiniz veriyle çocuğunuza insülin uygulayın’ demiyoruz. ‘Bu cihazdan elde ettiğiniz verilerle kendinizi takip edin, ama insülin tedavisini yapacağınız sırada parmaktan kan şekerini ölçün’ diyoruz” ifadesini kullandı.

Diyabette şeker ölçümü için parmak delmeye son! - 2

“OKUTSAM DA OKUTMASAM DA DEĞERLERİM KAYDEDİLİYOR”

Günde 15-20 kez şeker takibi yapmak ve parmaklarını delmek zorunda olduğunu söyleyen diyabet hastası basketbol oyuncusu Alper Saruhan ise bu cihazın kendisini çok rahatlattığını söyledi, “Sensör 15 dakikada bir okutsam da okutmasam da kan şekeri değerlerimi kaydediyor. Sensör sürekli ölçüm yaptığından ve kaydettiğinden, gece uyurken ya da maç sırasındaki kan şekeri sonuçlarımı da sonradan görüp inceleyebilmem mümkün” diye konuştu.

ÜRÜN, SGK’NIN GERİ ÖDEME KAPSAMINDA MI?


Ürünün henüz SGK geri ödeme kapsamında olmadığını belirten Şimşek son olarak, “Türkiye’de sadece parmaktan kan şekeri ölçüm cihazları geri ödeme kapsamında. Sürekli cilt altı ölçüm cihazlarının sensörleri ise geri ödeme kapsamında değil” bilgisini aktardı.

VİDEO: DİYABETTE ÜRKÜTEN ARTIŞ

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Bebek ve Çocuk Sağlığı
  • Diyabet

Sayfa Yükleniyor...