Domuz gribi aşısında Aralık neden önemli?

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın 'Kritik eşik 15 Aralık' vurgusunun ardından, hava sıcaklığının düşmesiyle yayılma hızı ve ölümlerin artabileceğini belirten uzmanlar aralık ayında aşılanmayı öneriyor.

Domuz gribi aşısında Aralık neden önemli?

Hastalığa yakalananların ve hayatını kaybedenlerin sayısı her gün artıyor ancak pandemik A gribinde aşıyla ilgili tartışmalar da toplumdaki kafa karışıklığı ve kararsızlık da devam ediyor.


Geçtiğimiz günlerde Bakanı Recep Akdağ'ın önümüzdeki iki ay içinde virüsün çok hızla yayılabileceğini söylemesi ve ''Domuz gribinde kritik eşik 15 Aralık" demesinin ardından dikkatler aralık ayına odaklandı.   

Dünya Sağlık Örgütü’nün verdiği tarihin de aralık ve ocak ayları olduğunu belirten Akdağ, salgının bu aylarda tepe noktaya çıkacağını, inişe ancak ondan sonra geçeceğini, bu nedenle aralık ayının ilk 15 gününun çok önemli olduğunu söyledi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Çapa Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Pof. Dr. Şadi Yenen, ocak ayına bağışık girmenin önemli olduğunu söyledi.

OCAK AYINA HAZIRLIKLI GİRMEK İÇİN
"Salgının ocak ve şubat aylarında şiddetini artırması bekleniyor. O nedenle aralık ayında aşının yapılması gerekiyor ki ocak ayına hazırlıklı girilsin, yani ocak ayı geldiğinde virüse karşı bağışıklık oluşsun. Ben risk grubunda olanların ve küçük çocukların aşı buldukları zaman aşılanmalarını öneriyorum. Çünkü herkes aşı olmaya kalksa bile şu anda zaten yetecek kadar aşı yok. Salgının şiddetini artıracağı döneme insanlar bağışık girsinler diye 15 Aralık kritik tarih olarak anılıyor."

Domuz gribi aşısında Aralık neden önemli? - 1


SALGIN TEPE NOKTAYA GELMEDEN
İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Uzm. Dr. Özcan Nazlıcan da "O aylarda hastalığın pik yapacağı düşünülüyor. Salgın pik yapmadan önce aşılanma olursa hastalığa yakalanacakların sayısı azalır" dedi.

Aşıyla ilgili tereddütlerin hala giderilemediğini, bir çok ebeveynin çocuğuna aşı yaptırmak istemediğini hatırlatıyor ve 'Siz aşıya taraftar mısınız?' diye soruyoruz. Dr. Özcan'ın cevabı:.

20 MİLYON GENÇ ÖLDÜ
"Taraftarım çünkü virüs genç ve sağlıklı insanlarda bile çok ağır tablolar yaratabiliyor. Yani kişinin illa ciddi ve kronik bir hastalığı olması gerekmiyor ama zeminde böyle bir hastalık varsa onun üzerine bu enfeksiyon gelirse tablo çok daha ağır oluyor. Ama virüs, hiç bir hastalığı olmayan genç ve sağlıklı kişilerde de ağır pnömonilere neden olabiliyor. Zaten Birinci Dünya Savaşı'nda da böyle olmuştur, yaklaşık 50 milyon insan hastalanmış, 20 milyondan fazla genç insan ölmüştür. Ölen bu gençlerin önemli bir kısmı ağır pnömoniye yakalanmıştı. O yüzden aşılanmak gerekir çünkü yan etkiler tüm aşılarda ve diğer grip aşılarında da aynıdır, başka bir yan etkisi de yoktur."

Sayfa Yükleniyor...