Domuz gribi kaynaklı tıbbi atık uyarısı

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, H1N1 virüsünün yayılmasına karşı tıbbi atıkların uygun biçimde bertaraf edilmesi uyarısında bulundu.

Domuz gribi kaynaklı tıbbi atık uyarısı

Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, domuz gribinden kaynaklanan atıkların uygun yolla bertaraf edilmemesi halinde hastalığın bulaşma riskinin artacağına dikkat çekildi.

Açıklamada, domuz gribinden kaynaklanan atıklara maruz kalan tüm bireylerin potansiyel olarak risk altında olduğu belirtilerek, bu atıkların, halk sağlığı için ciddi tehdit niteliği taşıdığı ve çevreyi de olumsuz etkilediği ifade edildi.

Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde, tüm tıbbi atıklar gibi domuz gribinden kaynaklanan atıkların da kuruluşlarında ayrı toplanması ve ayrı taşınmasının zorunlu olduğu anlatılan açıklamada, bu atıklar için, nitelikleri Yönetmelik'te belirtilen torbalar ve kesici- delici malzeme atık kapları kullanılması, toplama ve taşımada görevli personelin eldiven, maske ve tıbbi atık için kullanılan iş tulumu ile çalışması gerektiği belirtildi.
         
İVEDİLİKLE BERTARAF EDİLMELİ         
Bu hastalıktan kaynaklanan atıkların insan sağlığı açısından risk yaratmaması için ivedilikle bertaraf edilmesi uyarısında bulunulan açıklamada, domuz gribinden kaynaklanan atıkların; tıbbi atık yakma, depolama, sterilizasyon tesislerinde, yakarak, depolanarak ya da sterilize edilerek bertaraf edilmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, eğer bu tesisler yoksa ''son çare olarak'' atıkların gömülerek bertaraf edilebileceği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

SU KAYNAKLARINDAN UZAK OLMASI ÖNEMLİ
''Diğer seçeneklere başvurulamadığı hallerde son çare olarak gömme yöntemi kullanılacaksa, atıklar evsel atık depolama alanı dışında açılacak çukurlara gömülmelidir. Bu atıkların gömüleceği alan içme, kullanma ve sulama suyu temin edilen yer altı ve yer üstü su kaynaklarından, taşkın riskinin yüksek olduğu sahalardan, toprak kayması, çığ ve erozyon tehlikesi bulunan sahalardan uzak omalıdır.

Çukurun tabanı kil ve benzeri malzeme ile sıkıştırılarak geçirimsizliği artırılmalıdır. Çukur tabanına ve atığın üzerine yeteri kadar kireç serilmelidir. Torbaların parçalanmaması amacıyla çukur tamamen dolmadan ve kapatılmadan iş makineleri ile sıkıştırma yapılmamalıdır. Doldurulan ve üzerleri kapatılan çukurlarda vahşi hayvanların açamayacağı ve beslenemeyeceği şekilde gerekli tedbirler alınmalıdır.''

Sayfa Yükleniyor...