Domuz gribi tehdidi büyüyor
Almanya, domuz gribinin yayıldığı sekizinci ülke oldu. Meksika’dan gelen ve hastalanan 3 kişi domuz gribi tanısıyla karantinaya alındı. ABD’de ise virüs kaynaklı ilk ölüm gerçekleşti.
Dünya, yeni bir bulaşıcı ve ölümcül grip virüsüyle karşı karşıya: Domuz gribi...
Solunum yoluyla domuzlardan insanlara ve insandan insana geçebilen domuz gribi virüsünden yüzlerce kişinin tedavi gördüğü Meksika ise daha önce açıkladığı vaka sayısında düzeltme yaptı. Domuz gribinin görüldüğü ilk ülke olan Meksika ise Meksika hükümeti, yalnızca 7 kişinin domuz gribinden öldüğünün kesin olduğunu, 159 ölümün de, domuz gribi kaynaklı olduğunun düşünüldüğünü açıkladı. Meksika hastanelerinde halen 1311 hasta, domuz gribi şüphesiyle tedavi görüyor. Sağlık Bakanı Jose Angel Cordova, ölenlerin tümünün 20 ile 50 yaşları arasında olduğunu söyledi. Ortaya çıkan son vakalar genel olarak gençler arasında yayılıyor.
Salgın, dünyanın en kalabalık kentlerinden Meksiko City'de hayatı durma noktasına getirdi. Ülkede arkeolojik kalıntıların bulunduğu bölgelere giriş yasaklandı. Bu alanları her yıl binlerce kişi ziyaret ediyordu.
Uzmanlar, virüsün domuz etiyle bulaşmadığını söylese de, hastalığın yayılmasıyla birlikte, bazı ülkeler Meksika'dan domuz eti ithalatını yasakladı.
ABD'DE DOMUZ GRİBİNDEN İLK KAYIP
ABD'de, domuz gribinden bir kişinin öldüğü bildirildi. ABD Sağlık Bakanlığı yetkilisi yaptığı açıklamada, Teksas eyaletinde Meksika sınırına yakın bir bölgede, 23 aylık bir çocuğun "H1N1" domuz gribi virüsünden hayatını kaybettiğini belirtti. Yetkili başka bilgi vermedi.
Öta yandan, ABD'de domuz gribi olduğu kesinleşen vaka sayısının 91'e çıktığı bildirildi. Hastalık Denetleme-Önleme Merkezinin (CDC) Başhekim vekili doktor Richard Besser yaptığı açıklamada, bu sayının 10 eyaleti kapsadığını ve buna ABD'de ölen ilk domuz gribi hastası 23 aylık Meksikalı çocuğun da dahil olduğunu söyledi.
ABD'de hastalığın daha önce 5 eyalette görüldüğü ve kesinleşmiş vaka sayısının 65 olduğu bildirilmişti.
BM Gıda ve Tarım Örgütü'nden bir ekip Roma'dan Meksika'ya giderek hastalığın domuz çiftliklerine yakın bölgelerde yayıldığı söylentilerini yerinde araştıracak. Örgütün Veteriner işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Joseph Domenech, şu ana kadar domuzlarla doğrudan temastan kaynaklanan bir vakaya rastlamadıklarını ancak bu ihtimalin tümüyle dışlanamayacağını söyledi.
MEKSİKA’DAN YENİ AÇIKLAMA
İlk olarak Meksika’da görülen domuz gribi konusunda yapılan çelişkili açıklamalar soru işaretlerine neden oldu. Meksikalılar, domuz gribinin neden olduğu ölümlerle ilgili yanlış bilgi verilmesinden hükümeti sorumlu tutuyor.
Meksika Sağlık Bakanı Jose Angel Cordova, günlerdir 20 kişinin domuz gribinden öldüğünün kesinleştiğini vakasının kesinleştiğini ve 152 kişinin de "normal" gribal enfeksiyonlara bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
Ancak laboratuar sonuçlarının ardından yapılan açıklamada, 7 kişinin domuz gribi yüzünden öldüğünün kesinleştiği bildirildi. Merkezi Cenevre’de bulunan Dünya Sağlık Örgütü'nün Genel Direktör Vekili Keiji Fukuda da şu açıklamayı yaptı:
“Laboratuvar çalışmalarının sonucuna göre Meksika’da kesinleşen 26 domuz gribi vakası var. Söz konusu kişiler, dört ayrı eyaletten geliyor. Dünya genelinde şu ana kadar yedi ölüm vakası gerçekleşti. Hepsi de Meksika'da.”
NEDEN MEKSİKA?
WHO yetkilisi Fukuda, yeni ortaya çıkan bu grip virüsüne bağlı y7i ölüm vakasının da neden Meksika’da ortaya çıktığının araştırılması gerektiğini de belirtti:
“Bütün hayatını kaybedenlerin niçin Meksika’dan olduğunu hala bilmiyoruz. Hastalığın bazı ülkelerde oldukça zararsızca devam ederken niçin Meksika'da ciddi zatürree ve ölümlere yol açtığı konusunda hiçbir açıklamaya sahip değiliz.”
MEXICO CITY'DEKİ GÜNLÜK MALİYETİ 57 MİLYON DOLAR
Meksika'da 150'den fazla kişinin ölümüne yol açan domuz gribinin, başkent Mexico City'deki günlük maliyetinin 57 milyon dolardan fazla olduğu açıklandı. Mexico City Ticaret Odası yetkililerinden Arturo Mendicuti, sinema salonları, gece kulüpleri ve müzelerin kapatılmasına, hemen hemen tüm sosyal faaliyetlerin sona erdirilmesine neden olan ve ülke turizmine büyük bir darbe indiren domuz gribinin, kentin günde en az 57 milyon dolar kaybetmesine neden olduğunu söyledi. Devletin, başkentteki turizm hizmetlerinden elde ettiği gelirin yüzde 36 civarında düştüğünü ifade eden Mendicuti, istatistiklerin, restoranların kapatılma kararından önce yapılmış olmasına dikkati çekti.
YENİ ZELANDA’DA ENDİŞE
Öte yandan hastalığın Yeni Zelanda’da da görülmesi, virüsün Asya’ya kadar ulaşmış olması nedeniyle endişe yarattı. Yeni Zelanda’da da şu ana kadar kesinleşen en az üç domuz gribi vakası var. Virüsten etkilenenler ise hafta sonu Meksika'ya yaptıkları geziden dönen bir öğrenci grubunun üyeleri.
DOMUZ GRİBİ
HASTALIĞIN KAYNAĞI
Hastalığa grip virüsünün normalde domuzları etkileyen ancak zaman zaman insanlara da bulaşan bir tipinin dönüşüm geçirmiş halinin yol açtığı düşünülüyor.
Bu virüs alışıldık mevsimsel grip salgınlarına yol açan tipin, normalde domuz ve kuşları etkileyen türden genetik malzeme içerecek şekilde dönüşmüş hali. Uzmanlar, vücudun bağışıklık sistemini çökerten virüsün etkilerinin önlenemez duruma gelebileceği uyarısında da bulunuyor.
Şu anda varolan aşıların bu virüs tipine karşı ne kadar etkili olacağı belirsiz.
Yetkililer Meksika'da ölümle sonuçlanan vakaların genç yaşta insanlar olduğuna dikkat çekiyor.
Grip virüsünün bilindik tipi daha ziyade çocuklar ve yaşlılara yönelik ciddi bir tehdit oluşturuyordu.
AB SAĞLIK BAKANLARI TOPLANIYOR
Meksika, Almanya, İspanya ve İngiltere’de kesinleşen domuz gribi vakalarının yanı sıra, Çek Cumhuriyeti, İtalya, Yunanistan, İrlanda, Danimarka ve İsveç gibi AB ülkelerinde de şüpheli vakalar söz konusu. Avrupa Komisyonu’nun sağlıktan sorumlu üyesi Androulla Vassiliou, Brüksel’de yaptığı açıklamada, bütün AB üyesi ülkelere tetikte olmaları tavsiyesinde bulundu:
“Üye ülkeler, halkı bilgilendirmek, seyahat edenlere tavsiyelerde bulunmak ve gözetimi artırmak gibi bir dizi önlem aldı. Hastalıktan etkilenen bölgelerden gelenlere kılavuzluk konusunda görüş birliği sağlandı. Gelecek birkaç gün içinde üye ülkeler arasında tutarlı bir yaklaşım sağlayabilmek için ortak bir yol gösterici belge hazırlamayı planlıyoruz.”
AB Sağlık Bakanları, Meksika’da ortaya çıkan hastalığı ayrıntılı bir biçimde ele almak ve alınabilecek önlemleri görüşmek üzere Brüksel’de bir araya gelecek. Vassiliou, ayrıca özellikle tedavi için gerekli aşının geliştirilebilmesi için ne kadar zaman gerektiğini görüşmek üzere ilaç endüstrisi temsilcileriyle bir toplantı yapılacağını duyurdu.
TÜRKİYE'DE ALINAN TEDBİRLER
Tüm dünya domuz gribi nedeniyle alarmda. Sağlık Bakanlığı da Türkiye'de alınan tedbirleri açıkladı. Buna göre Ankara ve İstanbul havalimanlarına Güney Amerika'dan gelen tüm yolcular sağlık kontrolünden geçirilecek, şüpheli görülenler karantina altına alınacak.
- Etiketler :
- Haberler